Annoncørbetalt indhold

Varmepumper skaber bedre vilkår for miljøet

Der er i nyere tid kommet et øget fokus på miljø og bæredygtighed, og flere og flere mennesker har et ønske om at bringe mere miljøvenlige tiltag ind i deres dagligdag. Det være sig i form af økologiske råvarer, mindre kød og et minimalt forbrug af plastic. Men også på boligfronten bliver flere og flere opmærksomme på, at der kan foretages en lang række miljø- og energivenlige forbedringer af huset.

Det gælder blandt andet installation af varmepumper – et økonomisk og miljøvenligt alternativ til blandt andet olie.

Hvordan fungerer en varmepumpe

Varmepumperne tager solenergien i jorden eller i luften udenfor og udnytter den til produktion af varmeenergi. Det gælder også i de koldeste vintermåneder.

Selvom varmepumpen bruger strøm, er der stadig rigtig mange penge at spare. Varmepumpen afgiver nemlig 3-4 gange så meget varme i forhold det elforbrug, den trækker – og den trækker markant mindre el end elvarme. Det er derfor en rigtig god investering – både for miljøets og for din pengepungs skyld.

Der findes tre forskellige slags varmepumper: luft til vand-varmepumpe, jordvarmeanlæg og luft til luft-varmepumpe.

Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe omdanner den varme luft, der allerede er i rummet eller udenfor til at lave mere varme, der cirkulerer rundt i boligen via vand. Den kræver ikke meget plads og er nem at installere.

Den kræver, at du har radiatorer eller gulvvarme i dit hus, men derudover er der ingen forudsætninger.

”Så snart man har installeret sin luft til vand varmepumpe, vil den passe sig selv, og selv på meget kolde vinterdage på ned til minus 25 grader vil den med den naturlige varme, som er i luften, kunne opvarme dit hus og brugsvand med store besparelser i forhold til opvarmning med eksempelvis et oliefyr”, udtaler ekspert i varmepumper Tim Petersson fra https://varmepumpe-guide.dk.

Jordvarmeanlæg

Jordvarmeanlægget er lidt mere omstændeligt, da det skal graves ned i jorden og i øvrigt kræver tilladelse fra kommunen. Gennem slanger i jorden overfører anlægget den varme, som solen har lagret i jorden, til varmepumpen som står inde i huset. Herefter hæves temperaturen for at kunne give den korrekte varme.

Jordvarmeanlægget fungerer mest effektivt, jo højere temperaturen er i jorden.

Luft til luft-varmepumpe

Denne varmepumpe konverterer den varme, der er udendørs til varme, som blæses ind i din bolig. Den er dermed det perfekte alternativ til elvarme. Varmepumpen er nem og hurtig at installere, og installation vil oftest være omfattet af prisen. Pumpen monteres i to dele – én ude og én inde. Varmen kan godt cirkulere i hele huset, men det kan være svært at opvarme de rum, der ligger længst fra varmepumpen, grundigt nok. Derudover skal dørene inde i huset være åbne, så varmen kan cirkulere.

Kan du sætte ind andre steder?

Der er mange andre muligheder for at energiforbedre din ejendom, for eksempel udskiftning af vinduer og forbedring af klimaskærmen. Undersøg i den forbindelse om dit hus er isoleret tilstrækkeligt, så varmen bliver i huset. Os med hus har lavet flere vejledninger til, hvordan du isolerer bedst muligt.

Du kan i øvrigt i et vist omfang opnå tilskud til energiforbedringer af din ejendom.