Annoncørbetalt indhold

Sådan tackler du et dødsfald i familien

Vi ved det alle sammen godt, men det kan være skræmmende at tænke på – en dag skal hver og en af os forlade denne jord. Enten har du prøvet det før, eller også kommer du sandsynligvis til en dag at opleve, at en af dine kære går bort. Nogle dødsfald kan være tragiske, og andre kan være længe undervejs. Fælles for dem alle er, at den efterfølgende afsked, begravelse og mindeceremoni forløber, som hovedpersonen og resten af den nære familie ønsker det. I dette skriv kan du læse om gode råd til, hvordan du tackler et dødsfald i familien.

Lige efter dødsfaldet

Når et menneske dør, er det vigtigt, at du kontakter en læge, der kan diagnosticere, at vedkommende virkelig er død. Er der tale om en person, som bor på hospice eller plejehjem, vil personalet sørge for at kontakte en læge, således at der kan blive udfyldt en dødsattest. Dette er en vigtig procedure, selvom det kan være svært for de pårørende at fokusere på dette kort efter et familiemedlems dødsfald.

 

Er der tale om et dødsfald, der har været længe undervejs, har familien måske overskud til at kontakte en bedemand med det samme. Er dødsfaldet sket i eget hjem, hospice, plejehjem eller lignende, skal afdøde nemlig lægges i kiste og køres til et kapel, efter at personen er blevet sunget ud. Bor du i Aarhus eller omegn, kan du med fordel kontakte Bedemænd Aarhus

 

Planlægning af begravelsen

Den første tid efter et familiemedlems død kan være hård, men det er også i denne periode, at vedkommendes begravelse skal arrangeres. Her er der en række ting, der skal tages stilling til. Skal afdøde eksempelvis begraves eller bisættes? Hvem skal bære kisten? Hvor skal vedkommende begraves? Er der bestemte salmer eller sange, der skal synges i forbindelse med ceremonien? Måske havde afdøde selv nogle ønsker omkring, hvordan vedkommendes begravelse skulle forløbe. Dette vil selvfølgelig gøre hele planlægningen nemmere, og på samme tid kan du være sikker på, at du ærer afdøde på korrekt vis. Hvis ikke afdøde nåede at udtrykke sine ønsker, er det vigtigt, at du sætter dig sammen med dine nærmeste familiemedlemmer og bliver enige om, hvordan det hele bør forløbe.

 

Vigtige ting du måske ikke er klar over

Der er mange småting, du måske ikke er klar over, at der skal foretages, når en af dine nærmeste går bort. Er du barn, partner eller lignende til afdøde, er det muligvis dig, der skal stå for nogle af disse ting. For eksempel skal du være med til at kontakte afdødes fagforening, undersøge sygeforsikring, gruppelivsforsikring og livsforsikring. Derudover skal der eventuelt trykkes en dødsannonce til avisen. Disse ting kan bedemanden også være behjælpelig med, hvorfor det er vigtigt, at du får hjælp til de ting, du ikke selv har overskud eller forstand på at håndtere. Der er dog også nogle ting, som bedemanden ikke kan tage sig af. Det er for eksempel en god idé at afmelde afdødes forskellige udgifter såsom tv-aftale, husleje, telefon, aviser og blade med mere. Der er også større ting at tage stilling til såsom udbetaling af pension, ændring/opsigelse af bankkonti, omregistrering af bil med mere.