Er kviklånet det dyreste lån af dem alle?

Kviklånet har siden sin spæde start i starten af 00’erne fået stor kritik – oftest på grund af de høje omkostninger, der er forbundet ved at tage kviklån. Når lån bliver sammenlignet, sker det oftest igennem ÅOP’en, som samler alle omkostninger forbundet med lånet. ÅOP’en giver forbrugeren et transparent overblik over de forskellige lånetilbud, men det kan give et forvrænget billede af prisen på lånene.  

Er kritikken berettiget?

I 2015 udkom Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med en rapport, som kritiserer mediernes kritik af kviklånets høje ÅOP. Kritikken kommer af, at medierne oftest sammenligner ÅOP’en imellem langfristede og kortfristede lån, og det giver et forvrænget billede, da ÅOP’en for kortfristede lån altid vil være højere end langfristede lån.

Det skyldes, at kortfristede lån eller kviklån har til formål at blive afdraget på kort tid – eksempelvis inden for 30 dage. Ligeledes pointerer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at trods en markant højere ÅOP, kan kviklån være billigere end lån med en lavere ÅOP. Det skyldes, at der ved kassekreditter og bevilliget overtræk kan være høje gebyrer.  

Fordele og ulemper ved et kviklån

Kviklån har igennem en lang tid været et kritiseret produkt på grund af den høje rente og ikke mindst de mange historier om gældsplagede danskere, der ender med at grave sig ned i et gældshul, som de ikke kan komme ud af.

Men husk på, at kviklån ikke skal sammenlignes med et lån i banken, hvor renten oftest er noget lavere. En låneproces i banken kan være noget længere, da bankrådgiveren skal gennemgå din indkomst og dit forbrug, før vedkommende kan godkende din ansøgning. Hos mange kviklånsvirksomheder tjekker de oftest kun din indkomst for de seneste tre måneder og sikrer sig, at du har et højt nok rådighedsbeløb til at betale dit lån tilbage.   

Låneprocessen ved kviklån er ikke lige så lang, og du kan ofte ansøge om et lån og få pengene udbetalt på samme dag. Derudover stiller de færreste kviklånsvirksomheder krav om sikkerhedsstillelse på dit lån, hvilket er med til at gøre hele låneprocessen hurtigere end bankens. Af den grund er renten og ÅOP’en ofte også høj. Læs mere om, hvordan du kan få et kviklån uden sikkerhed hos KreditNU.

En mere ansvarlig tilgang på vej

Flere lånevirksomheder vælger dog at gå en mere ansvarlig vej, når de låner penge ud til danskere. Et af initiativerne er blandt andet, at førstegangslånere ikke kan udnytte den fulde kreditramme, men derimod kun låne et mindre beløb. Dermed viser låneren, at vedkommende er ansvarlig og kan overholde låneaftalen.

Hos KreditNU samarbejder de med Nordic API Gateway, som giver dem en indsigt i låneansøgerens forbrug. Det giver et mere nuanceret billede af låneansøgeren, og om vedkommende er i stand til at betale sit lån tilbage. På den måde sikres, at folk med dårlig økonomi ikke graver sig ned i et dybt gældshul.  

Blue Finance