Annoncørbetalt indhold

Lokker elektroniske cigaretter unge til nikotinafhængighed?

Elektroniske cigaretter smager af slik, frugt og andre søde sager. Kræftens Bekæmpelse mener, at det lokker de unge til at dampe – men statistikker siger noget andet.

 

Der er en udbredt bekymring omkring brugen af elektroniske cigaretter blandt de helt unge, da man mener sliksmage i højere grad appellerer til de unge, og dermed lettere frister dem og gør dem afhængige af den nikotin, der typisk følger med. Således markedsføres elektroniske cigaretter typisk indirekte til de helt unge, selvom det ikke er lovligt for producenterne at henvende sig til folk under 18 år. Det påstår undervisningsmaterialet Op I Røg, der er lanceret af Kræftens Bekæmpelse.

 

Men kan det nu også være rigtigt, at det primært er de unge, der vælger de elektroniske cigaretter? Ikke hvis man kigger på tal fra én af Danmarks større e-cigaret forhandlere Din-eCigaret.dk.

 


Kilde: Din-cigaret.dk. Data baseret på de handlendes alder de seneste 6 mdr.

 

Tal fra deres kundeanalyser viser, at det helt unge kundesegment kun udgør 13,86% af samtlige af butikken og webshoppens kunder. Der er derfor umiddelbart ikke noget, der tyder på, at det yngste alderssegment i samfundet er det mest udsatte, når det kommer til at dampe en elektronisk cigaret – selvom der tilbydes et bredt udvalg af e-væsker i søde og tillokkende smagsvarianter.

 

“Vi er meget opmærksomme på ikke at sælge e-cigaretter og tilbehør til unge under 18 år, derfor vil man i vores butik blive bedt om at vise legitimation, og på webshoppen skal man give samtykke til og bekræfte, at man er over 18 år, ellers gennemfører vi ikke ordren” udtaler Esben fra Din-eCigaret.dk.

 

Det er selvfølgeligt muligt at lyve omkring sin alder, når det skal bekræftes online, at handlende er myndige, og at det dermed er lovligt at foretage et køb af elektroniske cigaretter. I så fald vil de fleste dog være tilbøjelige til at angive, at de er 18 år, og de vil derfor stadig udgøre en del af det yngste segment i diagrammet – og dermed tælle med i de kun 13,86%.

 

Brugere af elektroniske cigaretter er tidligere rygere

Det er de færreste, der vælger at starte på at dampe e-cigaretter uden at have en tidligere historik som ryger bag sig. Nogle går direkte fra tobakscigaretter til elektroniske cigaretter, hvor andre har forsøgt sig med øvrige rygestopmidler i mellemtiden eller måske har taget en kold tyrker, men er faldet i igen.

 

At elektroniske cigaretter primært bliver brugt som rygestopmiddel er derfor ingen hemmelighed, om end de ikke officielt er godkendt som værende det. Det kan derfor også undre, at Kræftens Bekæmpelse agerer modstander af elektroniske cigaretter, når fakta er, at de faktisk hjælper rygere ud af deres tobaksafhængighed.

Elektroniske cigaretter er (endnu) ikke godkendt som rygestopmiddel, da der mangler dansk forskning på området inden for følgevirkninger. Der findes dog store mængder af udenlandsk forskning, og forskning fra det engelske sundhedsministerium understreger blandt andet, at elektroniske cigaretter er op imod 95% mindre skadelige end tobakscigaretter.

 

Da det er røgen fra cigaretterne, der i særdeleshed medfører lungekræft, og at rygere slipper for netop denne røg ved at skifte tobakscigaretterne ud med elektroniske cigaretter, burde derfor glæde Kræftens Bekæmpelse.

Er alternativet til e-cigaretter tobak?

Det store spørgsmål i diskussionen om unges brug af elektroniske cigaretter er, om de unge, der vælger e-cigaretter, ikke ville begynde at ryge tobak, hvis de ikke havde noget bedre alternativ – eller måske endda (højst sandsynligt) tidligere har prøvet at ryge tobak og nu blot vælger et sundere og mere velsmagende alternativ.

 

”Det er en svær vurdering, men en sandsynlig hypotese”, udtaler Esben.

 

Med ovenstående undersøgelser, der viser, at elektroniske cigaretter kan være op til 95% mindre skadelige end cigaretter, så er spørgsmålet, om de elektroniske cigaretter ikke er et ganske fornuftigt alternativ, når alle sundhedsmæssige aspekter tages i betragtning – også selvom det danske sundhedsministerium og Kræftens Bekæmpelse endnu ikke billiger det.

 

Af netop sundhedsmæssige aspekter kan nævnes de mere end 7000 kemiske tilsætningsstoffer, der er i tobakscigaretter, røgen, der inhaleres og allerede fra første cigaret afsætter tydelige præg på lungerne, samt de år rygere i gennemsnit mister af deres liv ved at vælge cigaretterne til.

E-væske fås helt uden nikotin

Ved indtagelse af tobakscigaretter, indtages der samtidig nikotin. Det gør der som udgangspunkt også ved dampning af elektroniske cigaretter, men her er fordelen, at væskerne fås med forskelligt nikotinindhold – og at samtlige e-væsker også fås helt uden nikotin.

 

Uanset, om der er tale om yngre eller ældre, giver de elektroniske cigaretter altså brugerne en mulighed, som ikke ses ved tobakscigaretterne; der kan gradvist skrues ned for nikotinindtaget, indtil der dampes helt uden nikotin. Der er ikke tale om en kold tyrker, der giver abstinenser, eller et afhængighedsskabende alternativ med samme nikotinmængde; der er faktisk tale om en reel mulighed for at skære ned på nikotinindtaget uden at skære ned for det daglige antal ”rygninger” og det sociale samvær, der – især for mange unge – hænger sammen med at ryge.

 

Denne mulighed er ret unik, og måske bør den ses som en gevinst for de unge mennesker, der damper e-cigaretter. Det er nemlig betydeligt nemmere at lægge den vane eller afhængighed på hylden end at droppe de meget mere skadelige tobakscigaretter.

Oplysning er vejen frem

 I stedet for skræmmekampagner bør man oplyse om de elektroniske cigaretter. Der er naturligvis en årsag til, at de ikke er godkendt som rygestopmiddel herhjemme; men den årsag bunder primært i manglende forskning. Forskning der dog findes masser af i udlandet.

 

Oplys de unge om muligheden for at skære ned på nikotinindholdet ved hjælp af e-cigaretterne – og oplys om, at der er manglende forskning på området i forhold til dampens og væskens skadelighed, men at udenlandske undersøgelser i højere og højere grad peger på, at selvom der kan være skadelige følgevirkninger, er de langt færre og mindre udbredte end ved tobakscigaretterne.

 

Ved at oplyse frem for at skræmme, gives de unge mennesker en langt bedre mulighed for at træffe en valid beslutning om deres nikotinindtag. Det er nu en gang sådan, at også unge vil fristes til at ryge og dampe, når muligheden er der, og derfor bør de informeres om deres valgs konsekvenser og guides i den rigtige retning.

Derudover bør man i Danmark gøre en større indsats, når det kommer til forskning i de elektroniske cigaretters følgevirkninger. Mange af vores nabolande har allerede solid forskning at trække på, og når elektroniske cigaretter ikke kan godkendes som rygestopmiddel herhjemme med den begrundelse, at der ikke er nok forskning på området, bør denne forskning jo netop prioriteres.

 

Selvom mange allerede bruger de elektroniske cigaretter som rygestopmiddel, om end de ikke er godkendt til det, kan endnu flere hjælpes ud af tobaks- og nikotinafhængigheden, hvis de elektroniske cigaretter bliver godkendt i kampen mod røgen.