Annoncørbetalt indhold

Sådan kommer du flisepest til livs

Flisepest er at finde alle vegne i Danmark på terrasser, indkørsler og havegange. Selvom det er et meget udbredt fænomen, er flisepest dog sjældent noget, der pynter på grunden. Derfor kan du i denne artikel blive klogere på, hvordan du kommer flisepest til livs. 

Der er flere fordele ved at fjerne flisepest

Den største fordel ved at fjerne flisepest er naturligvis, at dine fliser opnår et smukt udtryk igen. Faktisk kan det nærmest se, ud som om, at dine fliser er helt nye, når fjernelsen af flisepest er blevet udført. Vil du have din grund til at stråle, er fjernelse af flisepest altså et godt tiltag. 

Slip af med flisepest, det er nemlig ikke kun æstetisk, at det er en fordel. Ved at fjerne flisepest sikrer du nemlig også, at dine fliser holder i længere tid. Desuden fjerner rensning også mos mellem fliserne, og derfor er du sikker på at opnå et flot resultat på alle parametre. 

Hvad er flisepest?

Flisepest er en form for lav. Dette lav vikser oftest frem, hvor der er fugtigt og begrænset med sollys. Der findes mere end 900 forskellige arter af lav i Danmark. Ofte er flisepest at finde på nordsiden af grunden, netop fordi et mørkere område er optimalt for at flisepest kan vokse. 

Flisepest ses typisk som gråhvide pletter på fliserne. Udseendet af flisepesten kan variere alt efter hvilken type af lav, der er tale om. Desuden vil det være forskelligt, hvor hårdt angrebet fliserne er af flisepesten. 

Sådan fjerner du flisepest

Flisepest er svært at undgå, og derfor er det vigtigt, at du kende til metoder, hvorpå lavet kan blive fjernet. Der findes mere eller mindre alternative metoder, men hvis du skal være sikker på, at opnå effektiv fjernelse, kan det være en god idé at få fat i professionel hjælp. 

Ved at invitere fagfolkene hjem i din have, er du nemlig sikker på, at arbejdet bliver udført ordentligt. Dels bruger disse fagfolk de rette midler, men de kender altså også til de rette metoder. Derfor kan netop denne løsning vise sig at være en fordel på flere forskellige måder. 

Imprægnering sikrer et langvarigt resultat 

Får du hjælp til at fjerne din flisepest, kan du ligeledes få dine fliser imprægneret. På den måde er du sikker på, at dine fliser bliver ved med at holde sig fri fra alger i en længere periode. Desuden forlænger behandlingen ligeledes levetiden af fliserne. 

Når fliserne bliver imprægneret bliver overfladen af fliserne desuden vandafvisende, og risikoen for frostsprægninger bliver minimeret. Imprægneringen trænger nemlig ned i stenene, og dette vil beskytte mod angreb af flisepest i fremtiden. 

Dette kan du selv gøre for at forebygge flisepest

Det er ikke muligt at sikre en fuldstændig forebyggelse mod flisepest. Dog er der visse tiltag, som du kan gøre, der vil mindske forekomsten af flisepest i en vis periode. Blandt andet er det en god idé at holde fliserne rene for blade og ukrudt. 

I vinterhalvåret kan det desuden være en god idé at lægge sand eller grus på flisebelægningen. Eventuelt kan du benytte en pressening til at dække området af. Vil du stadig gøre brug af din have, kan det dog ofte bedre betale sig at vælge en anden form for flisebekæmpelse. 

Fliserne skal ikke tage skade

Når du får renset dine fliser, er det naturligvis vigtigt at fliserne ikke tager skade. Tager fliserne skade, vil du sandsynligvis gerne have dem udskiftet inden for kort tid, og dette er således ikke en løsning, der kan betale sig. 

Skal du have professionel hjælp til rensning af flisepest, er det derfor vigtigt, at den benyttede metode er skånsom. Er du bekymret kan du naturligvis altid tage en snak med de folk, som du har bestilt til at gøre arbejdet. På den måde kan I med garanti finde en løsning, der passer til dine fliser. 

Miljøvenlig fliserensning

Selvom du gerne vil have rene fliser, vil du sandsynligvis ikke lade det gå ud over miljøet. Derfor har det stor betydning, at der er tale om miljøvenlig fliserensning. Dette har i høj grad noget at gøre med de produkter, der bliver brugt. 

Fliserensning bør ikke gå mere ud over omgivelserne end højst nødvendigt. Ved at vælge en skånsom form for behandling, er du sikker på, at der både bliver passet på dine fliser og på resten af haven. 

Hvornår kan du få dine fliser renset?

Skal du have dine fliser renset, er det vigtigt, at du vælger det rette tidspunkt på året. Nogle firmaer tilbyder derfor kun fliserensning fra februar til november. På den måde er du sikker på, at du opnår det bedste resultat. 

Når der er risiko for frost, er det dog ikke en god idé at få renset sine fliser. Jo mere du ved om flisepest, jo lettere er den også at komme til livs. Således kan du leve et liv uden lav på fliserne. 

Wedigitize