Annoncørbetalt indhold

Sådan vælger du det rette lån

I løbet af livet vil der højest sandsynligt opstå situationer, hvor du vil få brug for at tage et lån af den ene eller anden årsag. Måske vil du købe en bil eller et hus, som du ikke har penge til på stående fod, eller måske har du en så stabil balance mellem udgifter og indtægter, at en akut udgift ikke passer ind i budgettet. Uanset årsagen, så er der et lån, der passer til dig. Spørgsmålet er, hvilket du skal vælge. 

Hvis du vil vide mere om de forskellige typer samt hvilket lån, der passer bedst til dig, så kan du læse mere her, hvor vi i samarbejde med Scandilån bringer en række gode råd.

Banklån

Den første og mest velkendte type er banklånet. Bankerne er ikke blot til for at opbevare dine penge, de kan også hjælpe i en række andre tilfælde, som når du mangler penge og gerne vil låne til en større investering, eller når du mangler rådgivning i forbindelse med din økonomi. 

Et banklån er netop til de tidspunkter, hvor du ønsker at foretage en større investering, som for eksempel et hus eller en ny bil. Disse ting koster i nogle tilfælde flere tusind kroner, hvilket det ikke er alle, der har stående på kontoen - det er dog ikke ens betydning med, at det ikke kan betale sig at investere alligevel. Hvorvidt det kan betale sig i netop din situation, det ved din bank, når de har kigget på din økonomi. 

Fordelen ved banklånet er dog ikke blot vejledningen, som du kan få, inden du tager et lån; det er også renten. Renten på lån er meget forskellig alt efter hvilket lån, du vælger. Et banklån vil dog i langt de fleste tilfælde have en billigere rente end lån som for eksempel kviklånet. 

Ulempen ved denne type skal dog også nævnes, hvilket er tiden, som det kan tage, inden du får pengene udbetalt. Der er nemlig mange ting, der skal på plads, inden banken vil låne dig penge, og derfor er banken ikke ideel til akutte situationer. 

Kviklån

Det er dog ikke kun i tilfælde af dyre investeringer, at lån kan komme på tale. I andre tilfælde, som for eksempel en ødelagt vaskemaskine i en økonomisk presset husholdning, vil det være kviklånet, der tyes til. Dette skyldes, at det ofte tager kort tid fra du ansøger, din ansøgning godkendes, og du får pengene udbetalt. 

Akutte situationer er altså netop de tilfælde, hvor kviklånet er det rette lån til dig. Blot fordi kviklånet resulterer i en masse penge på bankkontoen, betyder det dog ikke, at muligheden skal udnyttes i enhver situation. Kviklånet skal nemlig altså betales tilbage, og i sidste ende vil du have mistet penge på lånet, da du også skal betale en rente. 

Kviklån kan være farlige, hvis du bliver forfalden til at benytte muligheden, hvorfor det anbefales, at du udelukkende benytter dig af kviklån i nødsituationer. Renten på kviklån vil nemlig ofte være højere end renten på et banklån, og du skal derfor være forberedt på at afsætte et månedligt beløb til at betale lånet tilbage. 

Hvis du ikke kan betale dit lån tilbage, vil du ende ud i det register, der kaldes RKI. Dette vil gøre fremtidige lån svære for dig at foretage, da alle låneudbydere vil kunne tjekke, om du er opskrevet i registeret. Det er forsimplet sagt et register over lånere, som låneudbyderen ikke nødvendigvis kan være sikre på at få pengene tilbage fra. Dermed bliver du en mindre attraktiv kunde. 

Dog er det ikke umuligt at låne, hvis du er opskrevet i RKI. I dette tilfælde skal du blot søge specifik efter låneudbydere, der vil udlåne til dig alligevel, da du ellers risikerer en masse afvisninger. 

Serielån

En sidste type kaldes serielånet, der fungerer mere eller mindre på samme måde som kviklånet, da det betales tilbage via renter over en periode. Forskellen ligger i, at serielånets rente ikke er permanent. Renten vil kunne ændre sig fra termin til termin, hvilket umiddelbart lyder farligt, men i virkeligheden kan være til din fordel. 

Et serielåns rente består af en procentdel af din restgæld. Det vil sige, at efterhånden som din gæld betales tilbage, så vil din rente blive lavere. 

Der findes dog to forskellige typer indenfor serielån, hvilket er det, der gør det kompliceret. Du kan enten vælge et serielån med en fast rente - hvilket er det, de fleste vælger - eller du kan vælge et serielån med en variabel rente. Vælger du den førstnævnte, vil du være sikker på, at din rente udelukkende kan falde, hvorfor denne kan anbefales. Den sidstnævnte rente vil derimod ændre sig efter markedsrenten, hvorfor denne er mindre forudsigelig. Dog har det den fordel, at du kan ende med at betale mindre end ved den faste rente og derfor spare penge - det kan dog også gå modsat, hvorfor det er noget, som du skal afgøre ud fra din økonomis fleksibilitet. 

WeDigitize