Annoncørbetalt indhold

Kan en energirenovering af huset betale sig?

Det er ikke kun bilen og det mad vi spiser, som kan have en negativ effekt på klimaet. Også boligen, som vi bor i, udleder CO2, og der er stor forskel på, hvor energivenlige boligerne i Danmark er.

En energirenovering af hus kan ikke alene nedsætte din boligs klimaaftryk, men også gøre din varmeregning billigere og øge salgsværdien af dit hus. Det er endda muligt at få tilskud til at foretage en energirenovering af huse. I det hele taget er der ikke mange ulemper ved at give boligen en grøn make-over.

Her i artiklen ser vi lidt nærmere på fordelene, og hvornår energirenovering kan betale sig fra et økonomisk perspektiv. Du kan også læse om, hvilke energiforbedringer du med fordel kan kaste dig over først.

De største fordele ved energirenovering af huset

    1. Få en klimavenlig bolig

Idéen med en energirenovering er at minimere energispild i huset. Når din bolig bruger mindre energi til f.eks. opvarmning, så udleder huset mindre CO2, og det har en positiv effekt på klimaet.

    2. Sundere indeklima

En energirenovering gør din bolig tæt, og du vil opleve, at dit indeklima bliver bedre, når fugt og kulde ikke kan snige sig ind i sprækker eller dårligt isolerede dele af bygningen.

    3. Din bolig bliver mere værd

Din boligs energimærke – altså vurderingen af dens energivenlighed – har stor betydning for den samlede værdi af huset.

Jo bedre husets energimærke er, jo mere stiger boligen i værdi. Energirenovering kan hjælpe med at give boligen et bedre energimærke, og på den måde kan en investering i energirenovering faktisk betale sig selv hjem – og i nogle tilfælde mere til.

Hvornår kan energirenovering betale sig?

I udgangspunktet er der mere at vinde på energirenovering, jo dårligere et energimærke din nuværende bolig har. Har din bolig f.eks. energimærke G og forbedres to klasser til energimærke E, så kan du forvente et afkast på ca. 113.000 kr. i forbindelse med energirenoveringen.

Som en tommelfingerregel kan du regne med, at du kan tjene ca. 50.000 kr. for hver energimærkeklasse, din bolig rykker op.

Herfra er det frem med regnemaskinen, så du kan regne på, hvor meget forskellige former for energiforbedringer vil koste kontra det, du kan forvente at få i afkast for energirenoveringen.

Du kan eventuelt samarbejde med en energirådgiver, som kan hjælpe med at identificere de områder af boligen, som kan give den største effekt på varmeregningen og boligens energimærke. Det kan f.eks. være en bedre og mere moderne isolering af boligens vinduer.

Hvor skal du starte henne?

Der er nok at tage fat i, når man taler om energiforbedringer af huset. Vinduer, hulmurisolering og isolering af luft er blandt de mest populære, men også små ting som isolering af varme- og varmtvandsrør kan gøre en forskel.

Da du købte din bolig fulgte der formentlig en energirapport med, hvor du kan læse mere om boligens energimærke. Her kan der være eksempler på de dele af boligen, som kan have særligt gavn af en energirenovering, og det er et oplagt sted at starte.

Den såkaldte klimaskærm – altså det, der adskiller ude fra inde – f.eks. ydervægge, døre og vinduer er for mange det bedste sted at starte. Typisk forsvinder op til 29 procent af varmen fra et hus ud gennem væggene, mens 15 procent forsvinder gennem taget og vinduerne.

Hvis dit hus er mere end 20 år gammelt, er det ret sandsynligt, at der vil være meget at hente på energifronten ved at starte med at tage et kritisk blik på klimaskærmen.

De seneste år har der været særligt fokus på at udvikle teknologi og materialer, som kan isolere de områder af boligen bedre, og det behøver ikke koste en formue at efterisolere f.eks. vinduerne i huset.

Kan jeg selv energiforbedre noget i huset?

En del af energirenoveringsarbejdet kræver hjælp udefra af professionelle. Men der er også meget, som du selv kan gøre for at sænke dit energiforbrug. Det kan f.eks. være:

  1. Husk at slukke helt for elektriske apparater, når du ikke bruger dem. Det gælder også dit wifi-modem og elektriske apparater med en standby funktion.
  2. Vælg hvidevarer og andre elektriske apparater med det bedste energimærke. Det sparer dig også penge i det lange løb.
  3. Luft ud med omtanke. I vintermånederne forsvinder varmen utroligt hurtigt, så det er en god idé ikke at lufte mere ud end højst nødvendigt.

Hvis du selv er håndværker eller på anden måde har erfaring med energirenovering, kan du selvfølgelig også selv kaste dig over mere krævende opgaver som efterisolering af vinduer eller døre.

Brandmovers