En situation som denne fik ministeren til atter at gøre det lovligt at parkere på de hvide linjer. Foto: FDM.

En situation som denne fik ministeren til atter at gøre det lovligt at parkere på de hvide linjer. Foto: FDM.

Parkering – må, må ikke

Der har netop været stormvejr over en ny parkeringsregel – må bilens hjul røre parkeringsbåsens hvide streger eller ikke? Men nu har stormvejret lagt sig: Og ja, det er lovligt at holde på stregerne

Af
Af Flemming Haslund

Er det lovligt at parkere, så bilens hjul lige rører parkeringsbåsens hvide streger? Ja, det er det. Nej, det er det ikke. Jo, det er det.
Der har de seneste uger været ikke så lidt blæst om netop dette, parkering på de hvide streger, der markerer båsen. Indtil for kort tid siden havde det været ok. Så blev det forbudt. Og SÅ startede balladen. Mange, blandt dem FDM, så det som den lige vej til at gøre parkering til en yderligere pengemaskine for bl. a. parkerings-selskaber og kommuner. FDM – altså bilisternes organisation – så for sig, at parkeringsvagter nu kunne skrive bøder ud til højre og venstre, som det blev formuleret.

Ro på

Men nu skulle der atter være ro på den regel; det er nu atter lovligt at parkere på det hvide streger; eller på kantlinjerne, som det formelt hedder. Sund fornuft, mener bilisternes organisation.
Trafikminister Ole Birk Olesen forklarer sådan her:
”Der findes i dag parkeringspladser, hvor kantlinjerne er så brede, at kun meget smalle biler kan parkere helt inden for linjerne, selvom der faktisk ville være plads, hvis kantlinjerne var smallere. Det er ikke rimeligt at lave parkeringspladser på en måde, hvor man reelt ikke har mulighed for at holde lovligt. Derfor skal vi ændre forbuddet imod at holde på kantlinjen, så længe man ikke overskrider den.”
Ministeren har derfor bedt Vejdirektoratet om at forberede den nødvendige ændring af reglerne, så den nye regel kan træde i kraft hurtigst muligt i 2018.
FDM ser det som en sejr for bilisterne. Foreningens Dennis Lange, juridisk konsulent, siger:
”Vi er glade for, at man har lyttet til FDM's kritik og ladet fornuften sejre ved at ændre reglen. Det betyder, at bilisterne ikke skal risikere åbenlyst urimelige p-afgifter, fordi de parkerer i en bane, der er så smal, at deres bil ikke kan være der. Vel at mærke uden at det er til fare for trafiksikkerheden.”

Parkering-blæsten i tre trin

1) Frem til 1. januar 2018 har man lovligt kunne parkere på p-båsens hvide linjer.
2) Mod slutningen af 2017 blev det offentliggjort, at det pr. 1.1.2018 bliver forbudt at parkere på de hvide linjer.
3) Den 12. januar 2018 meddeler Trafikministeriet, at den planlagte lov ophæves. Det vil fremover være tilladt at parkere på kantlinjen, så længe bilens hjul holder sig inden for kantlinjens yderste kant. 

Publiceret 28 January 2018 14:00