Rådet for Sikker Trafik har netop startet en kampagne, der skal få antallet af uheld og ulykker til at falde. Budskabet er simpelt: ”Brug 2 sek. mere på at orientere dig.” Det gælder både to- og firehjulede trafikanter.

Rådet for Sikker Trafik har netop startet en kampagne, der skal få antallet af uheld og ulykker til at falde. Budskabet er simpelt: ”Brug 2 sek. mere på at orientere dig.” Det gælder både to- og firehjulede trafikanter.

Cykeluheld sker i myldretiden

Mange cyklistulykker sker i kryds i myldretiden, fordi vi har travlt og glemmer at orientere os ordentligt. Og det gælder både bilister og cyklister, advarer Rådet for Sikker Trafik

Af
Af Flemming Haslund

TRAFIKSIKKERHED Et vejkryds med mange bilister, der venter på at dreje til højre plus mange cyklister, der har travlt med at køre lige ud. Det er en udpræget fare. Især i myldretiden. Det er faktisk her, at otte ud af ti ulykker med bilister og cyklister sker. Det siger Rådet for Sikker Trafik som optakt til den kampagne, der kører lige nu, ”Brug 2 sek. mere”. Rådets seniorprojektleder Michelle Laviolette forklarer: ”I myldretiden er der mange cyklister og bilister, der skal igennem trafikken, og som krydser hinandens veje. Samtidig har mange travlt og tænker måske allerede på dagens første arbejdsopgaver, og det betyder, at tankerne er et andet sted end på trafikken. Derfor kan Rådet for Sikker Trafiks kampagnebudskab “Brug 2 sek. mere”, der handler om at orientere sig bedre i kryds, ses på skilte og asfaltgrafikker i nærheden af kryds landet over.” Kombinationen af tæt trafik og uopmærksomhed slår igennem på ulykkesstatistikken for cyklister. Der sker nemlig flest alvorlige cyklistulykker på hverdage mellem klokken 6 og 8.30 om morgenen og om eftermiddagen mellem klokken 14 og 17. ”Tallene viser, at cyklistulykkerne ofte sker på vej til og fra arbejde, hvor vi har travlt,” forklarer Michelle Laviolette videre. ”Når vi skynder os på arbejde og tænker på dagens første opgaver, risikerer vi at miste fokus på trafikken omkring os, og derfor minder vi om, at bilister og cyklister bør huske at bruge to sekunder mere på at orientere sig i kryds. På den måde kunne mange alvorlige ulykker undgås, slår Michelle Laviolette fast.

Tag pangfarver på

Rådet for Sikker Trafik forklarer, hvordan cyklister kan beskytte sig: Hvis man som cyklist gerne vil gøre alt, hvad man kan, for at blive set i trafikken, er det en god idé at tage pangfarver på, forklarer rådet og understreger, at især i dagslys gør pangfarver det lettere for bilister at få øje på cyklisterne. Overvejer man at cykle med pangfarvet tøj, er det faktisk ikke nødvendigt at have det på fra top til tå. En pangfarvet hjelm, handsker eller betræk til rygsækken øger synligheden markant og gør en forskel. Undgå ulykkerne Til cyklisterne Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje. Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra. Til bilisterne Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje. Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre. Sænk farten. Kilde: Rådet for Sikker Trafik Hvis man som cyklist gerne vil gøre alt, hvad man kan, for at blive set i trafikken, er det en god idé at tage pangfarver på. Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

Publiceret 06 June 2018 10:02