Et bakkamera-sæt med trådløs analog forbindelse. Her er kamera og en skærm på fem tommer til små 1.300 kr. plus montering. Foto: Specialkamera.dk

Et bakkamera-sæt med trådløs analog forbindelse. Her er kamera og en skærm på fem tommer til små 1.300 kr. plus montering. Foto: Specialkamera.dk

Bakkamera: Sådan får du øjne i nakken

Selv om din bil ikke er født med bakkamera, kan du for få penge opgradere til bedre sikkerhed i hverdagen. Priserne ligger fra 500-5.000 kr., alt efter ambitionsniveau

Af
Jens Overgaard

sikkerhed Der er få beslutninger, der er så uigenkaldelige, som når du sætter krydser i udstyrslisten ved køb af ny bil. Men fortvivl ikke, hvis du glemmer noget.

Nogle mangler kan der nemlig rettes op på.

Det gælder f.eks. nyttigt sikkerhedsudstyr som bakkamera, der med tiden kan være blevet mere relevant, hvis du f.eks. har fået flere indkøbsture, er blevet besværet med alderen, eller du simpelthen har fortrudt og bare vil have mere overblik over indkørslen. Det kan også være en fordel, hvis du skal bakke med trailer.

Et bakkamera kan nemlig sagtens eftermonteres.

Bedre overblik

Der er dog flere ting, som du skal gøre dig klart før købet, lyder det fra Henrik Fosgerau, der er indehaver af specialkamera. dk, som er en Danmarks største butikker for kameraer i alle afskygninger.

Han sælger i stor udstrækning til professionelle som vognmænd med varevogne og lastbiler samt til friluftsfolk med en stor autocamper eller heste-og bådtrailer. Men der kommer også private forbi.

"De private, som køber, er oftest ældre mennesker eller folk, som f.eks. har problemer med at dreje hovedet. Men det kan også være folk, der har købt en så stor bil, at de finder ud af, at det vil være en god idé at få hjælp af et kamera," siger Henrik Fosgerau.

Du skal bl. a. vurdere størrelsen på skærmen, og om forbindelsen mellem skærmen skal være med ledning, trådløs analog eller trådløs digital.

Som udgangspunkt skal du gå uden om sæt med ledning og sigte efter en trådløs forbindelse og så finde en skærm, som mindst er på fem tommer, hvilket svarer til den størrelse, mange skærme fra navigationsanlæg tidligere har haft.

Det er nemlig et omfattende arbejde at trække en ledning gennem bilen, mens skærmen skal være af en vis størrelse, for at du kan orientere dig.

De trådløse forbindelser fås både som analoge og digitale. Et digitalt signal er mere stabilt, men kamera og sender fylder også mere. Ifølge Henrik Fosgerau virker det analoge signal lige så godt.

Her kan dog være risiko for, at der kommer signalforstyrrelser fra f.eks. overvågningskameraer, mens rækkevidden ikke er så lang som med de digitale kameraer, der altså har krypterede signaler.

Selve kameraet kan typisk monteres på nummerpladerammen.

Det skal dog have strøm, som hentes fra baklyset. Og her kan du blive nødt til at alliere dig med dit værksted for at få lavet tingene korrekt. Især da ledningsnettet på nyere biler er meget sensibelt. I visse tilfælde kan det også være nødvendigt at bore hul i bagklappen for at trække ledningen igennem, og hvor du skal regne med at afsætte en-to arbejdstimer, hvilket typisk ligger på 600-1.000 kr. i timen til montering af ledninger på et værksted.

Publiceret 15 April 2019 14:34