Dagsbeviserne giver mulighed for at bruge en gulpladevarevogn til en række formål som bl. a. flytning. Foto: Lars Horn / Baghuset

Dagsbeviserne giver mulighed for at bruge en gulpladevarevogn til en række formål som bl. a. flytning. Foto: Lars Horn / Baghuset

Dagsbevis til gule plader er en succes

Med 64.000 solgte dagsbeviser i 2018 er der næsten sket en fordobling, siden det i 2015 blev muligt at købe beviserne, som giver ret til at køre privat i en gulpladebil

Af
Jens Overgaard

dagsbeviser Brug varevognen som flyttebil, kør på skiferie i en stor bil på guleplader, eller tag en ladvogn til turen med haveaffaldet på genbrugspladsen.

Det er nogle af de muligheder, som står åbne, efter at det for et par år siden blev muligt for håndværksmestre, brugere af gulpladebiler og private at købe et såkaldt dagsbevis, så man lovligt kan køre privat i en bil på gule plader registreret til godstransport - altså erhverv.

Siden da har fortsat flere valgt at gøre dette.

Mens 35.000 købte dagsbevis i 2015, var tallet i fjor små 64.000. Det viser tal fra Motorstyrelsen.

Ny app

Der er flere årsager til væksten, vurderer Jens Otto Størup, som er direktør i Motorstyrelsen.

Det skyldes bl. a., at flere er blevet opmærksomme på ordningen, mens en ny app til telefonen gør det lettere og hurtigere at bestille dagsbeviset.

"Dagsbeviser er et godt eksempel på en ordning, som giver rigtig god mening for mange af de danskere, der kører rundt i en gulpladebil til daglig og gerne vil bruge den lidt mere i dagligdagen," siger Jens Otto Størup.

Tager imod ordning

Dansk Byggeri, som har en række medlemmer, der kan benytte sig af ordningen, hilser udviklingen med flere dagsbeviser velkommen.

"Ordningen med, at en gulpladebil kan blive hvid for en dag, er en stor succes, som dokumenterer, at der er en efterspørgsel efter fleksibilitet hos brugerne," siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

Det koster 185 kr. om dagen at købe et dagsbevis til et køretøj på op til fire ton -i visse tilfælde er prisen 225 kr. per dag.

Alle kan købe et dagsbevis, når de har ejerens eller lejerens tilladelse til at anvende bilen til private formål. Hvis man således kører på skiferie i en gulpladebil om fredagen og først kommer hjem den efterfølgende fredag, skal man købe otte dagsbeviser.

Man kan købe dagsbeviset på appen, der hedder 'Dagsbevis', i både Apple Store og Google Play, og de kan gemmes på telefonen som togbilletter m. v. og kan fremvises ved evt. kontrol. De kan købes ned til fem minutter før, de skal bruges, og op til 45 dage på forskud.

Man kan maks. købe 20 dagsbeviser til det samme køretøj. Man kan også købe beviserne ved at logge ind på Motorregistret gennem Skat, men appen er klart lettere at bruge.

FAKTA

Dagsbevis

Med et dagsbevis kan man køre privat i en bil på gule plader, som er registreret til erhverv og med en totalvægt på op til fire ton.

Alle kan købe et dagsbevis, når de har ejerens eller lejerens tilladelse til at anvende bilen til private formål.

Det koster 185 kr. pr.dag. -i visse tilfælde er prisen 225 kr.

Beviserne kan købes indtil fem minutter før på telefon-appen "Dagsbeviser".

Publiceret 15 April 2019 14:55