Nu er autostolene næsten fri for skadelige stoffer

De nye autostole er ikke alene mere sikre. Der er nu også langt færre skadelige stoffer end tidligere i stolene. Det viser den seneste test af autostole fra FDM. Man skal dog fortsat være opmærksom.

Artiklens øverste billede
Der kan være mange kemiske stoffer som hjælpemidler i en autostol, men producenterne har stort set fjernet de skadelige stoffer de senere år. Fotos ADAC/ FDM

Det er blevet en smule lettere at være forældre til småbørn.

Der er nemlig langt færre skadelige stoffer og uønsket kemi i de nye autostole end tidligere. Det viser resultaterne af årets første store autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer.

Her testes 29 stole, og kun tre modeller falder igennem på de uønskede stoffer.

Billedet er klart; siden 2011, hvor de internationale bilklubber begyndte at teste autostole for skadelige stoffer, har producenterne fået langt bedre styr på deres produktion. Det betyder, at kemiske stoffer som ftalater, naftalin og flammehæmmere ikke finder vej til de dele af autostolen, der er i direkte kontakt med barnet. Det er stoffer, som bruges til farvestoffer i typisk betrækket og som blødgører i gummi og plastic.

Kunder kompenseres At der alligevel blev fundet skadelige stoffer ved testen, er kommet bag på stoleproducenterne. To af dem har meldt ud, at forbrugerne enten kan ombytte deres autostol eller betrækket, hvor der blev fundet naftalin, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Den tredje producent vil erstatte en gummibelægning bag på den ”bæltepude”, hvor der blev fundet ftalater, og tilbyde ombytning af puderne.

Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos FDM, er tilfreds med reaktionen.

»Skadelige stoffer hører ikke hjemme i hverken legetøj eller autostole. Derfor er det kun positivt, at producenterne reagerer hurtigt og ansvarligt ved at tilbyde forbrugerne nye produkter. Som forældre bør man trygt kunne købe en autostol uden at skulle bekymre sig om, at ens barn udsættes for skadelige stoffer,« siger Søren W. Rasmussen.

Sikkerheden for autostolene er blevet meget bedre, og kun én af 29 testede autostole dumpede.

Bedre sikkerhed

Det er ikke kun på kemifronten, at autostolene de senere år er blevet bedre. Sikkerheden, som fra starten har været i fokus, er blevet markant bedre.

Kun én af de 29 autostole dumper på dårlig sikkerhed. Det skete, da den i både frontal-og sidekollisionstesten rev sig løs fra bilens isofixbeslag.

FDM omtalte dette tilbage i april, og producenten trak efterfølgende stolen tilbage.

»Nok så vigtigt viser testen, at korrekt montering af stolen i bilen og fastspænding af barnet også er blevet nemmere og bedre på autostolene.

Det er med til at forbedre sikkerheden. Gøres det ikke korrekt, kan autostolen være nok så sikker.

Her har monteringen af stolen i bilens isofixbeslag både gjort det nemmere og mindsket risikoen for fejlmontering,« siger Søren W. Rasmussen.

»Det er umuligt at se med det blotte øje, om en autostol er god eller dårlig, eller om den har skadelige stoffer i betrækket eller polstringen. Derfor er vores anbefaling, at man som forbruger bruger denne test til at finde den stol, der passer bedst til ens barn. For selv om de fleste autostole i dag heldigvis generelt er gode, viser testen også, at der stadig er forskel på dem,« siger Søren W. Rasmussen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.