Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Manglende hjælp på handicapområdet giver stor regning til Aarhus Kommune

Byrådskandidat skriver om manglende hjælp til mennesker med handicap og deres familier

Artiklens øverste billede
Byrådskandidat mener, at den rigtige og smarte vej er at investere langt bedre i mennesker med handicap og deres familier.

Jeg har hørt og læst rigtig mange beretninger på handicapområdet fra borgere i Aarhus, som ikke har fået den rette hjælp fra starten. Mange har ikke overskud til at kæmpe kampen. Nogen får hjælpen senere, efter de har kæmpet en hård kamp mod systemet, mens andre mere eller mindre overlades til sig selv.

Konsekvenserne er, at trygheden, trivslen og muligheder for et godt liv forringes betydeligt hos børn, unge og voksne med handicap. For jo længere tid, der går uden den rette støtte og hjælp, des mere øges mistrivslen, som medfører stilstand eller tilbageskridt i den handicappedes udvikling. Det er således helt afgørende, at den rette støtte og indsats kommer i gang så hurtigt som muligt, fordi det ellers ofte kræver meget dyre indsatser at få vendt den negative udvikling.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Claus Thomasbjerg, kandidat til Aarhus Byråd for SF.

Den manglende hjælp betyder, at en del mennesker med handicap udvikler psykiatriske diagnoser som blandt andet OCD og skizofreni. Diagnoser, der ud over øget mistrivsel, kan udvikle sig så voldsomt, at den handicappede er til fare for sig selv og andre. Det gælder blandt andre for Tobias på 29 med GUA-autisme, som har udviklet skizofreni, efter han blev voksen. Det skyldes, at Aarhus Kommune stoppede den pædagogiske støtte og siden ikke har givet Tobias et tilbud, der matcher hans handicap. Lige siden har Tobias´ mor Trine kæmpet forgæves for at få den rette hjælp til sin søn. En hjælp, som er meget mere omfattende, end da Tobias var 18 år.

Når børn med handicap ikke får den rette hjælp, har det også en negativ effekt for deres muligheder for uddannelse og job. Skoleværing hos børn med blandt andet autisme og ADHD er et meget stort problem, som blandt andet skyldes, at skolerne generelt mangler de pædagogiske redskaber, der er nødvendige for at ændre udviklingen. Skoleværing gør vejen i uddannelsessystemet meget svær. Resultatet er, at ledigheden for mennesker med handicap er meget høj, og det har direkte konsekvenser for kommunekassen.

Store konsekvenser for familierne

Den manglende hjælp til mennesker med handicap rammer også deres familier. Mistrivsel hos børn med handicap, påvirker således også deres søskende, og det har skadelige følgevirkninger for søskendes udvikling. Og rigtig mange forældre går ned med systemstress og traumer, når systemet svigter. Samtidig er det nærmest umuligt for mange at bibeholde deres job, når systemet svigter. Konsekvenserne er blandt andet skilsmisser, sygemeldinger og ledighed.

Der er noget helt galt når Lisbeth, der er mor til to børn med handicap, kan gå fra at have et godt job, egen bolig og være en god skatteyder til på kort tid at bo til leje, være på understøttelse og modtage fuld friplads og boligtilskud mv. Det er en menneskelig katastrofe og et kæmpe selvmål for kommunens økonomi.

Derfor er den rigtige og smarte vej at investere langt bedre i mennesker med handicap og deres familier. For kommunens mange afslag på hjælp har en bred negativ påvirkning. Samtidig er afslagene og de manglende tilbud en meget kortsigtet økonomisk løsning, fordi de store menneskelige konsekvenser er meget dyrt for kommunekassen i Aarhus.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.