Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Lukning af Nørager Børnehave skærer en livsnerve over i vores landsby

Artiklens øverste billede

"1. januar 2021 holdt statsministeren traditionen tro en nytårstale på de landsdækkende medier.

I sin nytårstale kom statsminister Mette Frederiksen ind på sammenhængen på tværs af vores land. Hun påpegede bl.a., at mulighederne i Danmark er blevet skævt fordelt.

Hun sagde også citat: ”Nogle siger, at ”sådan er udviklingen”. Men det er ikke udvikling. Det er mange steder afvikling. Og det kan vi ændre – hvis vi vil” citat slut.

Vi i Nørager Boldklub, vil i den her sag gøre Mette Frederiksens ord, til vores ord.

Vi vil advare kommunalbestyrelsen om at tænke: De små bysamfund (Nørager Børnehave) skal stå for, når ”riget” fattes penge; for sådan er udviklingen. Nej, sådan behøver udviklingen ikke at være. Det kan kommunalbestyrelsen ændre, hvis I vil.

Nørager er en by på ca. 330 indbyggere. Vi er et velfungerende landsbysamfund. I år 2013 blev Nørager kåret som årets Landsby af Region Midtjylland, hvor vi blev behørigt fejret, og havde besøg af både regionsrådsformand Bent Hansen og vores borgmester Jan Petersen.

Vores by udvikler sig stadigvæk positivt, og vi er bevidste om, at vi lokalt selv må gøre noget for at byen ikke visner. Vi har selv et ansvar.

Nørager har knap 200 industriarbejdspladser i vores virksomhedsklynge på Auningvej. Vi ligger vel i top ti, blandt Norddjurs kommunes byer mht. antallet af arbejdspladser.

Vi har stadigvæk en velforsynet og særdeles tidssvarende købmandsbutik. Vi har en børnehave beliggende lige klods op af købmanden. Vi er opmærksomme på, at det er vigtigt for vores lokale købmand, at børnehaven ikke lukker. Børnehavens eksistens er en vigtig livsnerve for købmandens virke og fremtidsudsigt.

Nørager har også et meget aktiv kulturliv, set i forhold til byens størrelse. Der er en velfungerende Beboerforening (tidssvarende forsamlingshus), Fabriksrock i en årrække og så Nørager Boldklub.

I NBK spiller herrerne fodbold og damerne håndbold.

Nørager Boldklub har i årtier holdt skruen i vandet. Gør det godt på fodboldfronten, hvor klubben gør en fin indsats på seniorniveau, og vi har flere ungdomshold, lige fra de mindste årgange og op til U19 herrer.

Vores damesenior er godt med i håndbold, og NBK er ved på ny at opbygge en ungdomsafdeling for pigerne. Vores ældste årgang er pige U11.

NB. Flere af børnehavens indskrevne børn, ses også på håndboldbanen i Multihallen og på fodboldbanen – altså børnehaven har i mange år leveret spillere til vores yngste hold hos både pige og drenge. Lukker børnehaven, vil det helt sikkert få negativ indflydelse på den front.

Nørager har fået en ¾ hal (Multihallen), og ingen tvivl om hallens komme, bidrager meget positivt til udvikling af vores sport og landsby. Udover fodbold og håndbold spilles der også badminton, bordtennis; Cross Dance er også på programmet.

Nørager har på de fleste stræk selv skaffet finansieringen til Multihallen. Norddjurs Kommune har også bidraget, hvilket vi selvfølgelig er glade for.

Som lige nævnt, har Nørager selv skaffet broderparten af finansieringen til Nørager Multihal. Vi er, som nævnt ovenstående, meget bevidste om, at vi selv har et ansvar for vores bys fremtidsudsigt.

Det var også derfor, Nørager tilbage i 1990 fik Nørager Børnehave op at stå. I øvrigt efter et fortrinligt samarbejde med Gjesing bys borgere. Det handlede bl.a. om ønsket om nærhed og tryghed for vores børn; og det gør det fortsat. I dag er det en kombi børnehave, hvor der både er vuggestuepladser og børnehavepladser.

For få år siden blev vores kollektive trafik desværre forringet, og nu er der endnu et kedeligt og meget urovækkende forslag om, at vores børnehave måske lukkes.

Det er klart, at et lokalt samfund i en landsby rammes meget hårdere hvis børnehaven lukkes, end de gør i et større bysamfund. Sådan er det jo.

Vi i Nørager kæmper vedvarende for vores bys fremtid og overlevelse, så at sige. I det seneste årti er indbyggertallet øget med ca. 15 procent, og antallet af arbejdspladser er siden 1990`erne øget markant. Antallet af arbejdspladser i Nørager udgør mellem 50-60 procent af indbyggertallet. Det ses ikke i mange byer. Vi håber meget, at Norddjurs Kommunalbestyrelse fortsat vil være vores gode medspillere, og bidrage til en positiv fremtidsudsigt for vores landsbyfælleskab. Lukkes børnehaven, påføres vores landsby uoprettelig skade, hvor selv landsbyfællesskabet vil være magtesløse. Vi har altid brug for kommunalt medspil, sådan er præmissen for landsbyerne i dagens Danmark.

”Sådan er udviklingen”, hørte vi i årets nytårstale. ”Det nogle kalder udvikling, er ikke udvikling. Det er mange steder afvikling. Og det kan vi ændre, hvis vi vil,” hørte vi den 1. januar på TV.

Nørager har i de seneste årtier været i en god udvikling, som beskrevet ovenfor. Den positive udvikling kan fortsætte, hvis vi vil. Det kan kommunalbestyrelsen og Nørager by sikre sammen, hvis vi vil. Afvikling af landsbyerne er ikke en naturlov.

Nørager Boldklub håber, at Norddjurs Kommune dropper lukningen af vores børnehave. Det vil nemlig være katastrofalt for vores landsbysamfund (og boldklub), hvis den lukkes."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.