Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Kan ikke passe, at vi ikke kan finde 10.000 kroner til hvert af vores 34 forsamlingshuse

Artiklens øverste billede
Ebba Grethe Møgelvang (DF). Arkivfoto

"Vores forsamlingshuse er ofte omdrejningspunktet i de mindre landsbysamfund, derfor trænger de til hjælp nu!

På forrige byrådsmøde havde Dansk Folkeparti et dagsordensforslag om at tildele hver af kommunens forsamlingshuse et ekstraordinært tilskud på 10.000 kr. hver på baggrund af de økonomiske tab, som disse har haft pga. coronavirus. Dette har medført at de indtægtsgivende aktiviteter, men ikke udgifterne, stort set er stoppet.

På mødet henviste Christian Haubuf fra Socialdemokratiet ivrigt til, at forsamlingshusene bare kunne søge hjælp fra de støtteordninger, som regeringen allerede havde etableret. På forhånd havde vi fra Dansk Folkeparti haft kontakt til både Kulturministeriet og Erhvervsstyrelsen om dette. Her havde vi fundet ud af at et er at ansøge om støtte, noget andet var at opfylde kriterierne herfor. Vi havde ikke kunnet finde forsamlingshuse, der havde opnået en sådan støtte. I Kulturministeriet er det eks. en forudsætning for støtte, at man eks. får dækket halvdelen af sit budget fra Kulturministeriet. Alle kan søge, men for at sige det kort der er ingen forsamlingshuse der kan opfylde dette krav.

Sagen gik herefter til udvalgsbehandling.

Fra Dansk Folkeparti stillede vi herefter et skriftligt spørgsmål til kommunen om hvilke forsamlingshuse, der konkret har fået COVID 19 støtte fra staten.

Svaret fra kommunen var:

Kultursekretariatet har ikke indtryk af, at det er lykkes for nogen af forsamlingshusene at få del i de statslige hjælpepakker. Kulturministeriets hjælpepakker til kulturinstitutioner omfatter alene de kulturinstitutioner, hvor det offentlige tilskud udgør halvdelen af driften eller mere. Forsamlingshuse falder ikke ind under denne kategori. Forsamlingshusene har på linje med andre private kulturaktører kunne søge kompensation for kulturaktiviteter som måtte aflyses, og tilskud til kulturaktiviteter fra forskellige sommerpuljer, men som følge af forsamlingsforbud og af hensyn til begrænsning af smittespredning har de fleste forsamlingshuse afholdt sig fra at lave aktiviteter. Betragtes forsamlingshusene i stedet som en virksomhed kan de søge virksomhedspuljen, hvis de faste udgifter hver måned overstiger 4.000 kr. Det er de færreste forsamlingshuse, hvor det er tilfældet. Fra 9. marts til 9. juni 2020 skal de faste udgifter som min. udgøre 29.000 kr. og de skal samtidig have oplevet et fald i omsætning på min. 40 procent. Forsamlingshuset kan da kompenseres med 25 procent. Det er de færreste forsamlingshuse, der har indsigt i hvordan erhvervshjælpepakkerne virker, og de er derfor afhængige af interesseorganisationers viden, f.eks. Danske Forsamlingshuse, som yder en begrænset vejledning.

Kultursekretariatet har løbende undersøgt hvad andre kommuner gør, og udfordringerne ses at være de samme overalt. Forsamlingshusene har ikke ret mange andre muligheder end at søge kommunen om hjælp til drift, hvilket flere kommuner også har givet mulighed for. Forsamlingshusene har ikke konkret ansøgt kommunen om støtte i efteråret, men Kultursekretariatet har været i dialog med flere af forsamlingshusene, som har efterspurgt kompensations- og støttemuligheder.

Så kære Christian Haubuf: Et er at ansøge, noget andet er at opfylde kriterierne herfor!

Den 21. februar i år etablerede kommunen en pulje på 250.000 kr. som staten har finansieret gennem COVID 19 midler. Her kan foreninger, institutioner m.v. ansøge. På økonomiudvalgets møde den 10. februar skal man beslutte og forholde sig følgende indstilling fra PUK-udvalget:

 at bevare den nuværende størrelse af puljen på 250.000 kr.

 at forhøje puljen med et beløb, for eksempel 100.000 kr.

 at forhøje puljen med et beløb, for eksempel 100.000 kr., og at beløbet øremærkes til forsamlingshusene.

PUK-udvalget indstillede løsning 2, der betyder at puljen forhøjes med 100.000 kr., der ikke øremærkes til forsamlingshusene. En finansiering der i øvrigt igen forventes at kunne ske gennem statsfinansiering.

Fra Dansk Folkeparti håber vi, at det borgerlige flertal i økonomiudvalget støtter vores forslag om at give et ekstraordinært COVID19 tilskud på 10.000 kr. til hvert af forsamlingshusene. Det fremgår af sagsfremstillingen at tabet gennemsnitligt har været på 40.000 kr. pr. forsamlingshus.

Det kan ikke være rigtigt at en kommune med et budget på næsten 3 milliarder kroner ikke kan finde 10.000 kr. til hvert af vores forsamlingshuse. Det er på tide at vi også tænker på de små samfund i vores kommune. Det er samlet tale om ca. 10 procent af de midler som eks projektet ”Ebeltoft i udvikling” modtager fra kommunen."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.