Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Dansk Folkeparti til kamp mod butiksdød

Artiklens øverste billede
Ebba Grethe Møgelvang. Foto: Syddjurs Kommune

DEBAT "På eksempelvis apoteket må man stå 6 kunder for at handle? Det fungerer fint, man respekterer reglerne. 

Hvorfor må folk handle i Bilka og Føtex og Coop´s butikker, når de ikke må handle i vores lokale byers specialbutikker? 

Det giver ingen mening, at hr og fru Jensen for eksempel ikke må handle tøj og sko i Syddjurs butikker i feks. Hornslet, Ebeltoft, Kolind og Rønde, når folk så i stedet for valfarter mod de store butikker inde i byerne. Her kan man købe tøj, sko, bøger, tv, elektronik og mange andre ting, som man for øjeblikket er afskåret fra at købe hos vores lokale butikker. 

Sidste forår og sommer kunne vi sagtens finde ud af at overholde, om der måtte være 4-5 i en butik grundet coronasmitte. Jeg tror på, at sådan kan vi stadig væk godt finde ud af at opføre os sikkert, når vi skal købe ind.

Igennem snart mange år har man i mange mindre byer oplevet butiksdød. 

Coronanedlukningen er selvsagt en meget svær periode for de mange butikker, som må holde lukket. Konkurser og butiksdød truer. I mange mindre byer kan man frygte, at butikkerne aldrig kommer igen, hvis de først er væk.

Derfor er der brug for initiativer, der kan hjælpe butikkerne.

Overordnet set er det fornuftigt at fastholde restriktioner, så vi kan holde smitten under kontrol – ikke mindst set i lyset af den mere smitsomme britiske variant, som er i vækst i Danmark netop nu. Men i DF har vi argumenteret for, at der er brug for en ny tilgang til restriktionerne, hvor man ikke bare pr. automatik forlænger dem alle, men i stedet vurderer dem hver for sig og ser på, om der er mulighed for mere fleksibilitet. Og større regionale forskelle. 

Det kan give mulighed for 'lommer' af genåbning, hvor eksempelvis butikker i områder, hvor der er meget lidt smitte, kan åbne igen - naturligvis med alle de nødvendige retningslinjer vi kender med afstand, afspritning, rengøring, mundbind og begrænset kundeantal af gangen, så vi er sikre på, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Ingen – og selvfølgelig heller ikke os i DF – har nogen som helst interesse i at gøre noget, som ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Men indtil videre har vi ikke engang kunnet få regeringen til at bede sundhedsmyndighederne om at regne på sådan et scenarie…

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (MF, red.) har også af flere omgange kommenteret det ulogiske i, at f.eks. Bilka må sælge tøj og sko i store mængder, mens de lokale tøj- og skobutikker, hvor der ofte kommer langt færre mennesker, skal holde lukket. Vi risikerer, at folk mister tilliden til myndighederne og respekten for restriktionerne, hvis vi har for mange restriktioner, som ikke giver mening…

Forhåbentligt kan vi snart lægge coronaen bag os. Men så venter nye udfordringer for butikslivet. Ikke mindst unfair konkurrence fra udenlandske internetgiganter sætter det danske butiksliv under massivt pres. Den udfordring bliver kun endnu større, når den største af alle internetgiganterne, Amazon, som forventet gør sit indtog på det danske marked, som det netop er sket i Sverige.

Vi er mange, der sætter pris på at kunne købe ind på nettet. Det er nemt og bekvemt med stort udvalg og lave priser. Mange danske butikker satser naturligvis på onlinehandel. Men hvis vi ikke sikrer, at danske netbutikker kan konkurrere på fair vilkår, så risikerer vi altså, at mange butikker må dreje nøglen om de kommende år.

Derfor har DF fremsat beslutningsforslag i Folketinget, som skal sikre lige konkurrencevilkår:

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.