Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Lad os håbe på et vagtskifte i byrådet

Artiklens øverste billede

"Kære byrådspolitikere i Syddjurs Kommune.

Fredning af Kalø Vig ved Rodskov og Eskerod i Syddjurs Kommune er nu endelig afgjort og indeholder fortsat 99 procent af arealet fra det oprindelige forslag, som i 2014 blev indsendt af en gruppe lokale borgere i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening.

Dengang var det en direkte reaktion på Syddjurs Kommunes ambitiøse udviklingsplan, det såkaldte "Blå bånd", hvor man ville udvikle nye boligområder, primært ud i det åbne landskab syd for Rodskov.

Men selvom fredningsafgørelsen har været kendt i flere måneder, udsender Syddjurs kommune her i februar en kommuneplan for 2020-2032, uden at denne på nogen måde afspejler de nye realiteter.

Det er som om Syddjurs kommune fortsat lever i den over 10 år gamle virkelighed, hvor vores kommune på grund af en rigtig dårlig økonomi var desperat efter at få nye skatteborgere til kommunen, og hvor det at få disse lokket til mest af alt handlede om at fortælle om lave boligpriser og hurtig adgang til Motorvejen.

På den måde havde kommunens flertal - med SF'eren Kirstine Bille og Claus Vistoft fra Venstre i spidsen - fået arbejdet sig ind i en fælles stemning af, at alle principper måtte vige, så vi kunne tilbyde tilflytterne nye attraktive byggegrunde midt i den enestående natur.

Heldigvis har de 7 år, hvor fredningssagen holdt Syddjurs Kommunes "Blå bånd" ambitioner i ave, vist, at sådan ser tilflyttere ikke længere på Syddjurs Kommune. Området er blevet særdeles attraktivt, med stor nettotilflytning fra de omkringliggende kommuner. Måske fordi kommunen nu har en fornuftig økonomi, at man kan finde attraktive boliger i de mange mellemstore byer, at disse har et fornuftigt serviceniveau for familierne, at alle har let adgang vandet og den dejlige natur, og at det fortsat kun er en lille halv times kørsel fra centrum af Aarhus.

Det kræver selvfølgelig fortsat investeringer at sikre og forbedre serviceniveauet og adgangen til alle de ovennævnte attraktioner. Derfor bør Syddjurs kommune også modernisere sine støvede visioner og gå i dialog med de mennesker, det er dens fremmeste opgave at betjene.

Kommunen er derfor ikke i takt med nutiden, når den i den seneste kommuneplan beskriver sit syn på forholdet mellem borgere og kommune med dette ordrette citat: "Kommuneplanen skal medvirke til at sætte en fysisk ramme for vores fælles fremtid. På Syddjurs Kommunes præmisser."

Nej, kommunen skal droppe den tilgang, hvor den alene mener at vide bedst, og hvor den altid vælger den tilgang, at én gang besluttede planer skal man - uanset hvordan virkeligheden forandrer sig - for alt i verden holde fast i. Ellers taber man ansigt. Det hører en anden tid til.

Og faktisk kom der, i løbet af den Corona-ramte og derfor noget amputerede, digitale høringsrunde om opdateringen af kommuneplanen i efteråret, nogle små nye signaler om, at der måske er ved at ske et vagtskifte blandt de politikere, der i sidste ende har ansvaret for Syddjurs Kommunes måde at være i dialog med borgerne.

Således fremsatte socialdemokraternes nye borgmesterkandidat, Michael Stegger på direkte streamet TV, at han, for at støtte op om en sikring af de særlige naturmæssige værdier i kommunen, ville foreslå, at Syddjurs Kommune - uanset udfaldet af fredningssagen - skulle beslutte ikke at igangsætte nyt boligbyggeri syd for landevejen mellem Motorvejen og Rønde.

Den er – indtil videre – skudt ned, da et flertal af de øvrige partier henviste til potentielle negative, økonomiske konsekvens af en sådan beslutning.

Siden har den borgerdrevne fredning så også løst det problem for kommunen. Med dog kun 99 procent.

For der er en mark på lidt over en hektar ved Rodskov, der af uforklarlige årsager faldt ud af det oprindelige fredningsforslag i løbet af de tre år, Fredningsnævnet behandlede sagen. Marken blev i 2013 i kommuneplanen rammelagt til tæt, lav bebyggelse sammen med alle de øvrige "Blå bånd" arealer omkring Rodskov.

Men denne mark er - præcist som de arealer, der nu er omfattet af fredningen - placeret indenfor kystnærhedszonen, og er i øvrigt beliggende i et område, kommunen selv har udpeget som et bevaringsværdigt landskab.

Imidlertid lukkede disse fakta ikke for, at kommunerne i 2013 udviklede "Blå bånd" planer for arealet.

Det skete i et meget komprimeret forløb i september 2013, hvor Naturstyrelsen undervejs gjorde indsigelse mod kommuneplanen, da Syddjurs ikke i tilfredsstillende omfang havde leveret på Planlovens krav om, at redegøre for hvilke "særlige planlægningsmæssige begrundelser", der nødvendiggør byggeri i det åbne landskab i en kystnærhedszone.

Samtidig anfører Planloven også, at det er hensigten, at nyt byggeri indenfor kystnærhedszonen i videst muligt omfang placeres bag eksisterende byggeri - altså længere væk fra kysten end det eksisterende byggeri. Dette er også i direkte modstrid med planerne for det ”Blå bånd”

Men kommunen pressede på, og fik i løbet af 3-4 møder med Naturstyrelsen på under 4 uger hevet Naturstyrelsens accept i land.

Der er dog aldrig blevet konkret redegjort for, hvilke "særlige planlægningsmæssige begrundelser" der nødvendiggør, at denne mark skal bebygges. Der er heller ikke argumenteret for, hvorfor disse grunde ikke kan placeres i bedre overensstemmelse med Planlovens retningslinjer om, at der i videst muligt omfang skal bebygges bagved eksisterende bebyggelse.

I stedet har Syddjurs Kommune brugt generelle argumenter om nødvendigheden af hele det "Blå bånd" og dokumenteret den visuelle påvirkning af landskabet med manipuleret/fejlagtig fotodokumentation.

Og så er der i øvrigt overhovedet ikke i hele forløbet endnu blevet snakket om princippet omkring "huludfyldning", forud for udvikling ud i det åbne landskab…

Men i stedet for at gøre dette til endnu et langt forløb med brok og klager, kunne vi i stedet vælge at se fremad sammen. Og jeg opfordrer derfor alle de af jer politikere, der ønsker at stå for en ny måde at være kommune på, hvor man i højere grad er i øjenhøjde med borgerne og ser dem som partnere i en konstruktiv dialog, til at gennemføre følgende forsøg:

Lad os bruge sagen om denne mark til at prøve noget nyt og sammen tage udgangspunkt i den virkelige og øjeblikkelige virkelighed. Lad os i en kort, åben høringsrunde diskutere, om bebyggelsen af denne mark, der ligger ud i det åbne landskab og er omgivet af fredede arealer, fortsat er en nødvendig forudsætning for den videre positive, udvikling af Syddjurs Kommune. Hvis ikke, så ændrer vi planen, så den i højere grad afspejler nutidens behov og samtidigt lever op til Planlovens intentioner. Der er endnu ikke udarbejdet en lokalplan for området, og det er under alle omstændigheder nødvendigt at tilpasse 2.2.B5 rammen, som marken ligger i, da halvdelen af rammen nu er fredet. Der skal som minimum laves et kommuneplantillæg, inden en lokalplanproces kan gå i gang. Så der er fortsat tid.

Alternativet er, at vi i stedet får endnu en lang årrække, hvor vi ikke taler sammen, men i stedet slår hinanden oven i hovedet med regler og principper, og hvor vi bevæger os længere væk fra hinanden i stedet for at samles om en positiv fælles sag, nemlig den videre udvikling af en god, moderne kommune i noget af Danmarks smukkeste natur.

Risikoen er selvfølgelig, at det spreder sig, så andre borgere også gerne vil reelt involveres i "sager" i deres nærområde. Men det burde vel egentlig ikke være så dårligt for jer fremtidige, lokale politikere?

Og slet ikke i et valgår…"

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.