Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

S og SF i Aarhus skal kæmpe mere for vores skoleelever

Jacob Bundsgaard og Thomas Medom kunne sagtens have kæmpet mere for at få de aarhusianske skoleelever tilbage i klasseværelserne, mener V-borgmesterkandidat

Artiklens øverste billede
Modelfoto:

Jeg ved, at vi er mange aarhusianere, der har været enormt spændte på udmeldingen om yderligere genåbning i denne uge. Smittetallene i Aarhus er lave, og derfor håbede vi naturligvis på, at det blev vores adgangsbillet til en større lokal genåbning. Det blev det ikke.

Selvom flere af vores butikker kan slå dørene op på mandag, er skoleporten stadig lukket for de ældste skoleelever. Ligeså fantastisk det er, at vi nu får gang i vores handelsliv, ligeså ærgerlig er jeg over, at de aarhusianske skolebørn skal blive bag computerskærmen. Det emmer simpelthen af mangel på indblik i kreative løsninger – og det er et lavt ambitionsniveau for genåbningen.

Mit helt store spørgsmål er følgende: Hvorfor har Jacob Bundsgaard og Thomas Medom ikke kæmpet mere for at få vores ældste skolebørn tilbage? De er repræsentanter for Socialdemokratiet og SF i Aarhus. Derfor kunne de med fordel have markeret overfor Regeringen og SF på Christiansborg, at vi i Aarhus er mere end klar til at sende skoleeleverne tilbage i skole. Naturligvis på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, der både skal indebære test, håndsprit og afstand. Det ærgrer mig, at to så stærke Aarhus-stemmer endte med at forstumme, da det virkelig gjaldt.

Genåbningsfasen lider af to alvorlige mangler. For det første har Regeringen slet ikke overvejet at kigge mod Norge, hvor skolerne som udgangspunkt er åbne for alle elever. Norge har indført en såkaldt "trafiklysmodel", hvor skolerne skal indføre restriktioner alt efter om de befinder sig i rød, gul eller grøn kategori. Helt konkret må eleverne gå i skole på normal vis, hvis skolen er grøn. Bliver skolen gul, skal klasserne holde sig for sig selv. Bliver skolen rød, skal klasserne deles op og undervises i mindre grupper. Dét kalder jeg kreativ tænkning – og det fungerer.

At Regeringen ikke for længst har inddraget trafiklysmodellen i deres genåbningsplaner er mig en stor gåde.

Den anden alvorlige mangel i næste genåbningsfase er de manglende beregninger fra ekspertgruppen. Det er ekspertgruppens beregninger, der udgør hele fundamentet for den politiske forhandling om genåbningen. Men Regeringen har slet ikke bedt ekspertgruppen om at regne på konsekvenserne af at lade 5.-8. klasse komme tilbage i skole. Det holder simpelthen ikke. Når Regeringen ikke engang vil bede om beregninger for 5.-8. klasse, så står vi med en stor gruppe af elever, der føler sig overset og glemt. Den form for selektiv efterspørgsel af beregninger fra Regeringens side, synes jeg hverken er i orden eller acceptabelt.

Så hvor står vi egentlig nu. Jamen, vi står et sted, hvor det aarhusianske handelsliv langt om længe kan sige velkommen tilbage. Det er skønt, og det er ikke ét minut for tidligt. Men vi står også med en gruppe, vi kan kalde den "aarhusianske ungdom". Og den gruppe – ja, de må åbenbart fortsætte en hverdag bag computerskærmene på mere eller mindre ubestemt tid.

Lokalavisen Aarhus har forelagt debatindlægget for borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand Thomas Medom (SF).

Thomas Medom (SF) har valgt at svare følgende på kritikken:

"I Aarhus har vi frem til i dag haft et godt, tværpolitisk samarbejde om at håndtere corona. Derfor synes jeg, det er en skam at begynde at kaste med mudder efter hinanden, bare fordi de gør det på Christiansborg. Genåbningen er jo ikke et enkelt politisk valg, men baserer sig på råd fra eksperter, og den nuværende genåbning kan ende med at presse sundhedsvæsenet til det yderste. Mit og vores forbehold i SF har været, at vi ikke kan strække os længere i genåbningen end de sundhedsfaglige anbefalinger kan bære. Det burde Venstre heller ikke, men jeg deler ønsket om at få alle elever i skole igen hurtigst muligt."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen