Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: "Mælken kommer da fra køledisken..."

Artiklens øverste billede

Svar til Hanne Stender Damkjær om landbrugets udvidelser.

Du skriver at, når man bor på landet, er man stærkt belastet at landbruget. Det lugter, og køretøjerne fylder på de små veje.

Du bor i et lille parcelhus i Hørning med en lille have. Engang bygget af et stort firma der hed 'Succes Huse'. Du arbejder som SOSU-hjælper på et plejehjem. Tak for det.

Godt der er nogle der tager sig af de ældre, med relevant uddannelse, lyst og mod til at passe vores ældre, som har opbygget vores velfærd, både økonomisk og med håndkraft.

Qua dit arbejde og bopæl ved jeg ikke, hvor du har din erfaring udi landbrug og bopæl på landet. Men jeg vil kommentere dine angreb på landbruget og dets udvidelser.

Ting udvikler sig gennem tiden. Noget forsvinder, og andet kommer til. Engang var der en lille skole i hver en by, en købmand eller Brugs. En skomager eller smed. Mange landbrug med karle og piger. Ofte også en busrute igennem byen. I Hørning var der engang to plejehjem.

Sådan er det ikke mere.

Det er dyrt at drive mange små skoler, frem for en stor. Derfor nedlægges de og samles i en stor central enhed med mange lærere med forskellige kompetencer.

Man får ikke repareret sine sko mere, de smides ud og nye købes. Der var ikke kunder nok til de små købmænd, så de samledes i store supermarkeder. Der var ikke passagerer nok til bussen, så ruten blev nedlagt og man må selv komme til tog-eller busstationen.

Fødevarerne er blevet meget billiger igennem tiden. Derfor er landbruget nødt til at følge med tiden. Enten lukke eller udvide. Ligesom skolen, købmanden eller plejehjemmet.

Du vil gerne, at landbrugene var som i Morten Korch’s tid. Små brug med urtehave og dyr der kan gå ude. Fint nok.

Men for at give løn til bondemanden, og mange af de påkrævede personer, som kommer til gården (personer i det offentlige, som kontrollerer landbruget) skal der altså tjenes penge. Penge som via skat og afgifter går til din løn. Men det er du måske ikke klar over?

Det bliver meget farligt, når man vil regulere personer, virksomheder eller landsdele, baseret på uvidenhed og følelser

Du er kommunalt ansat og får din løn fra det offentlige. Har ikke været selvstændig erhvervsdrivende. Fair nok. Men vores velfærd kommer altså fra erhvervslivet. Virksomheder, der tjener penge og betaler skat. Ansatte, der får løn og betaler skat og moms. Det håber jeg, du forstår. Du tror vel ikke, mælken kommer fra kølerdisken?

Du kandidere til byrådet. Godt, der er nogle, der vil deltage i vores demokrati og folkestyre. Men det bliver meget farligt, når man vil regulere personer, virksomheder eller landsdele, baseret på uvidenhed og følelser,

Jeg afholder mig også fra at kommentere hvordan man driver et plejehjem og bedst passer gamle mennesker. Jeg har en idé, men pga. min uvidenhed på området, lader jeg andre om det.

Men du kan tage det roligt. Landbruget i Skanderborg kommune er på retræte. Der bliver kun færre landbrug. Nogle bliver store, men landbrugsarealet bliver mindre. Desværre, da det jo er en ressource. Der inddrages mere til boliger, industri, veje, skove og skoler. De bliver også større.

Husk, at fra disse områder udledes der også spildevand og uønskede stoffer til naturen og vandløb.

I dag fylder landbruget ca. 60 pct. af landets areal. Om 5 år er det måske 55 pct. Men når du køre bagved en gyllevogn eller ser en sprøjte på marken, vil du til enhver tid mene landbruget fylder for meget. Det tror jeg godt kommunes miljø-medarbejdere kan gennemskue.

At bygge eller udvide et landbrug i dag, er meget svært. Det tager mange år at søge og lave en miljø godkendelse. I dag kræves der lugt- og ammoniak-reducerende udstyr på stalden. Gyllen skal udbringes på bestemte marker til bestemte tider. Der stilles krav til kvælstof kvote og alt kontrolleres og skal indberettes til stat eller kommune.

Du vil gerne spise plantebaseret mad. Gør endeligt det, det smager oftest godt. Så spiser jeg bacon, og det jeg kan lide.

Men du er velkommen til at se et rigtigt landbrug, hvordan det virkeligt er. Din Morten Korch idyl må du altså dele med din VHS videoafspiller.

Jeg skal gerne formidle kontakt. Hvis du tør ?

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.