Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Flere penge til ældreområdet nødvendigt

Artiklens øverste billede
Ebba Grethe Møgelvang. Foto: Syddjurs Kommune

"Dansk Folkeparti var ikke med i Budget 2021, fordi det ikke lykkedes os at få tilført ca. 9 mio. kroner ekstra til ældreområdet i efteråret 2020. FOA's seneste rapport om fyringer taler sit tydelige sprog. Ældreområdet er beskåret drastisk med plejepersonale siden efteråret 2017 og frem til nu. Lidt flere penge kunne gavne her.

Læs mere: Ældreplejen: Seks ud ti opsigelser skyldes sygdom

Dansk Folkeparti mener, at vi nu er nødt til at vi får grundigt undersøgt, om det her handler om arbejdsmiljø, eller der er andre årsager til disse fyringer. FOA's rapport er rystende læsning, Syddjurs Kommune ligger helt i bunden af de 98 stk. kommuner, hvad angår fyringer indenfor ældresektoren.

Vi er nødt til at få belyst, hvad der ligger bag ved alle disse afskedigelsessager. For handler det om arbejdsmiljø, skal der sættes ind med ændringer og forbedringer, og handler det om sygdomme afledt af arbejdsmiljø eller andet, skal dette også frem i lyset. Arbejdsmiljø handler også, om de ansatte ligger under for et for stort arbejdspres. Som dernæst giver sygemeldinger og efter længere tid kommer der en fyreseddel eller en opsigelse fra medarbejderen.

Syddjurs Kommune har som arbejdsgiver en forpligtelse til at sørge for et godt arbejdsklima. Ligeledes er man også forpligtet til at få belyst, hvorfor så mange bliver syge, og spørgsmål som titter frem, hvad kan vi gøre for at rette op på dette. Som kommune med en væsentlig andel ældre borgere og flere de kommende år, er vi sørme nødt til at få skabt en pleje og omsorgssektor som er os alle værdig.

Det er min klare opfattelse, at vi som kommune ikke kan holde til et dårligt ry om mange afskedigelser i ældresektoren. Fordi vi har brug for nu og her, og i de kommende år at kunne tiltrække flere dygtige medarbejdere til netop at passe vores ældre borgere.

Vi ved allerede nu, at der de kommende år bliver mangel på social og sundhedsarbejdere over hele landet.

Og med FOA's rapport om, at ca. 8.000 er fyret de seneste 4 år (på landsplan, red.) nytter det ikke noget, at vi fyrer med 'let hånd' og i samme åndedrag skal ud og genansætte medarbejdere til en sektor, hvor der i forvejen mangler uddannet arbejdskraft.

Vi fra Dansk Folkeparti og jeg - er rent ud sagt chokeret over, at fyringer i min kommune har fundet sted i den her målestok. For det strider imod sund fornuft, at på et område med ældre, som er stadig stigende i antal i vores kommune, så fyrer man de ansatte på grund af sygdom eller andet. Alt imens man på jobcenteret skal forsøge at finde nye sosu-elever til en uddannelse for at få opgraderet vores bestand af fagligt ansatte personer indenfor ældreområdet.

Vi bør som minimum få skabt en bedre kultur end 'brug og smid væk'. Der bør nok også kigges på om sygemeldinger og langtidssygemeldinger kan undgås ved, at vi får den enkelte medarbejder omstruktureret til andet arbejde for en tid, såfremt det viser sig, at det kan hjælpe på medarbejderens helbred for en tid.

Som jeg ser på det, så har vi ikke råd til at miste god arbejdskraft, for det koster også at få dem uddannet.

Det tager også en hvis tid, at finde nye gode medarbejdere, og at blive sat ind i arbejdsgange og praktikken på den enkelte arbejdsplads.

Dansk Folkeparti håber på, at det kommende budget til september byder på flere penge til vores ældreområde. Det er i hvert fald med det for øje at skaffe flere penge til ældreområdet, at jeg vil gå i forhandlinger med de andre partier. Så må de kritiske briller tages i brug, så vi kan få fordelt de penge, der er til rådighed i budgettet på en måde, så bl.a. vores ældreområde kan fungere optimalt og uden, at vi er kendt som kommunen med landets næsthøjeste dumpekarakter i skalaen over de 98 kommuner.

De her tal viser med al sin tydelighed, at et 14-13 flertal i byrådssalen, når vi behandler budget og økonomien, ikke er gavnligt for vores borgere, så forude venter der os alle 27 politikere en stor opgave med budgetforhandling til efteråret. Måske de røde partier bør strække os andre en hånd til at hjælpe med et godt Budget 2022.

Men underforstået fra DF-side, at det er aldrig en 'skam at gå', når man bliver bedt om det."

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.