Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat - Fabulas: "Vi tilføjer områderne ekstra værdi for både naturen, kommunen og borgerne"

Artiklens øverste billede

"Kommunen (Syddjurs, red.) har ønsket et bæredygtigt og klimavenligt projekt og planafdelingen har fremlagt en lokalplan, der tager hensyn til alle de miljømæssige lovkrav, der findes. Vi har som udvikler sørget for at skabe endnu mere værdi for naturen i området end lovkravene lægger op til – så hvorfor er der pludselig rejst tvivl om projekt Egsmark Bakker?

Læs mere: Debat: Lokaplan 436 Egsmark giver tilflytning til Ebeltoft By med over 100 nye skatteborgere

Det virker desværre som om vores visioner og løsningerne for området ikke fremstår særlig klart for offentligheden. Det må vi selv tage hovedansvaret for. Vi vil derfor rigtig gerne uddybe vores planer for tiltag for området 'Egsmark Bakker'.

Læs mere: Tabet af biodiversitet fortsætter i den danske natur

Planafdelingen i kommunen og de tilhørende instanser har taget dygtigt hånd om områdets problematikker. Arealet er undersøgt efter de lovbestemte krav: indenfor drikkevand, støj og miljø er alt blevet undersøgt og dokumenteret. Vi ved derfor nu, at det er ansvarligt at byudvikle på grunden, når det gøres med det projekt, som Fabulas har præsenteret. Et projekt der overopfylder kravene til bæredygtighed – både socialt, naturmæssigt og økonomisk.

Læs mere: Debat: Egsmarklund - et valg mellem natur og pengeinteresser

Det ærgrer os derfor, at misforståelser og fejlciteringer af paragraffer er blevet brugt som skyts imod den fuldt professionelle håndtering af projektet, der på alle niveauer spiller ind i ønskerne fra Syddjurs Kommune om en miljøansvarlig byudvikling.

Læs mere: Lokalplanforslag ved Egsmarklund: Afstemning på højdramatisk digitalt byrådsmøde ikke for politiske ignoranter

Eksempelvis har projektet taget mere end højde for markfirben, ved at inddrage danske biolog Peer Ravn som konsulent.

Læs mere: Egsmarklund: DN går efter at få lokalplanen puttet i skrotposen

Efter hans vejledning er området blevet udformet til at være et attraktivt sted for markfirben - endda bedre end før. Der bliver anlagt både raste- og ynglepladser, biotoper med lave buske og et beskyttet overdrev. En række tiltag, der også sikrer at vi kan tiltrække vilde bier og sommerfugle, hvoraf mange er i tilbagegang i Danmark.

Kommunens egne eksperters undersøgelser konkluderer også, at projektet ikke skader bilag IV-arterne, som bl.a. markfirben hører under.

Helt faktuelt mener vi, at der er opstået en misforståelse omkring områdets tilstand i dag. I dag er Egsmark Bakker en mark, der har været konventionelt dyrket, det vil sige at alle former for naturlig tilvækst er blevet pløjet ned. På sådan en mark er der ikke meget liv.

Læs mere: Debat: Forslag til Lokalplan 436 Egsmarklund og kommuneplantillæg 02 bør tages af bordet

Omkring arealet er der en fredet mose og skov. Dem vil vi bevare og planlægger at sikre ansvarlig adgang dertil for områdets beboere.

FABULAS vil skabe en åben bebyggelse af træhuse med græstage. Mellem husene etableres flora og fauna, som er mere divers end den græsmark, vi ser i dag. Hvor der før var gold mark, genetableres naturen til glæde for både dyr og mennesker.

Dernæst vil FABULAS via et servitutkrav sikre, at sprøjtemidler forbydes på hele arealet. Det betyder, at vi er med til at sikre vores grundvand i et vandindvindingsområde, hvor andre etablerede boligområder ikke har det samme servitutkrav.

Såfremt vi ikke udbygger område III, vil det ligge som mark, med mulighed for dyrkning med sprøjtegift og de følger det måtte have.

FABULAS’ mission som virksomhed er at skabe bæredygtighed på tre niveauer: socialt og sundhedsmæssigt, miljømæssigt og økonomisk. Vores koncept er for folk, der gerne vil bo og leve mere grønt, gerne vil have mere fællesskab og også vil have en rimelig boligøkonomi. Derudover sikrer vi:

- Plads til og aktivering af fællesskaber på tværs af generationerne, ude og inde

- Naturintegration og city rewilding (genskabelse af vild natur)

- Andelsboliger med sund økonomi

- Miljøvenlige materialer

- Træbyggeri der skaber sundt indeklima

FABULAS vil ikke bare 'bygge som man plejer'. Mange steder er flere i dag isolerede og ensomme i hverdagen. Vi vil facilitere rammerne, der gør det nemt at mødes om madklub eller kaffe over hækken, at hjælpe hinanden med hund eller børn og om aftenen at gå hen i fælleshuset og lære at lave mormormad, sy eller strikke. Vi vil skabe rammerne for den moderne landsby.

Derfor har et FABULAS bofællesskab altid et fælleshus på 400m2, hvor man året rundt kan samles og skabe fællesskab om hverdagens aktiviteter. Om det er hjemmearbejdspladser, bold på storskærm, fællesspisning eller stjernekiggeri i orangeriet, man bruger fælleshuset til - det bestemmer man selv. Gode rammer for fællesskab giver velfærd og trivsel.

For at sikre at fællesskabet kommer godt fra start, vil FABULAS være til stede som en slags viceværter i årene efter vi har bygget, så man altid har nogle at opsøge i forhold til driften af bofællesskabet og dets områder. Vi drifter helt praktisk de første tre år, hvor der skal udvikles fælleshusindretning og beplantning i samarbejde med fællesskabet.

Der er lige nu i Ebeltoft et behov for flere unge børnefamilier og helårsbeboere, så blandt andet skolen kan få elever nok. Egsmark Bakker vil tiltrække mange nye børnefamilier, da både bofællesskaber og andelsboliger er efterspurgte boligformer, som mangler.

Fællesskabet, bæredygtighed, nærheden til vild natur og den lette adgang til trafiknetværk mod Århus og andre byer hvor man arbejder, har allerede nu skabt en interesseliste på ca. 85 personer.

Også coronakrisen har sat ekstra gang i efterspørgslen på at leve i bynatur og tættere på naturen. Desuden ved vi fra forskningen, at stress, depressioner, angst og lignende lidelser, mindskes når man bor tæt på natur.

FABULAS vil ikke bare bygge almindelige huse – vi brænder for at nytænke rammerne for bofællesskaber tæt på og i naturen. Oveni dét bygger vi i klimavenlige materialer. Vi mener ikke at kravene til miljøhensyn er høje nok i det traditionelle byggeri. Vi ønsker at gå skridtet videre og skaber holdbart byggeri på alle fronter.

Vores klode, dyreliv og menneskers trivsel er under hårdt pres i disse år. Vi har klimakrise, biodiversitetskrise og massive trivselsproblemer, også i Danmark. I FABULAS vil vi skabe løsninger gennem byggebranchen, som kan være en del af svaret på alle disse kriser.

Vi håber på en proces, hvor vi sammen med kommunen og alle interesserede borgere kan skabe den positive udvikling for området, som lokalplanen giver mulighed for.

Vi håber også at der fortsat vil være opbakning til at udvikle netop Egsmark Bakker, fordi vi gør det både miljømæssigt og moralsk forsvarligt. Vi tilføjer områderne ekstra værdi for både naturen, kommunen og borgerne. Byudvikling forsvinder nemlig ikke. Det skal bare gøres på den rigtige måde.

Kontakt os på www.fabulas.eu, på info@fabulas.eu og stil gerne flere spørgsmål.

FAKTA

FABULAS er en ny og innovativ projekt-virksomhed fra Risskov ved Århus. Virksomheden er startet i 2017 og ønsker at udvikle bæredygtige bofællesskaber for alle generationer over hele landet.

FABULAS Bofællesskabet

  • 50 boliger
  • Huse i ét- eller to-plan
  • Ønskes bygget som andelsboliger
  • 400 m2 stort fællehus
  • Projektet udvikles i samarbejde med C.F. Møller og MOE

NATUREN FÅR DET BEDRE END FØR I ET FABULAS PROJEKT

  • Området skal ikke blot bevare, men også forbedre biodiversiteten for både flora og fauna markant
  • Den oprindelige natur skal genoprettes og tabte arter genintroduceres
  • Grønne tage og beplantning omkring og mellem bygningerne forbedrer vilkårene for vilde bier, sommerfugle, andre insekter, truede arter og fugle
  • Vi bygger så begrænset som muligt- Forståelsen og respekten for naturen fremmes, når man bor tæt på naturen og får et forhold til den i hverdagens aktiviteter

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.