Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Ja tak til landbrugsbesøg

Artiklens øverste billede

debat Kære Albert Rasmussen. ’Tak for dit læserbrev og din invitation, som jeg gerne vil tage imod.

Du skriver mange ting i dit brev. Jeg vil gerne tage fat i nogle af dem og svare.

Ting udvikler sig gennem tiden og bliver større, skriver du. Det har du helt ret i. Kigger vi tilbage i historien har ting altid udviklet sig og vil blive ved med det. Jeg ønsker også udvikling, Bare en anden end du gør. Jeg ønsker at landbruget skal udvikle sig mere klima- og miljøvenligt end det er nu.

Landbruget står for en ret stor del af Danmarks co2 udledning. Dyrkning af korn til dyrefoder på store områder af vores areal lægger beslag på områder, der kunne være levesteder for insekter, fugle og andet dyreliv. Jeg ønsker en langt større indsats for klima og biodiversitet, fordi vi som menneskehed på sigt ellers er truet af kollaps. Fordi jeg også synes at vores børn og børnebørn fortjener gode livsmuligheder.

Skal dette tages seriøst, er det også vigtigt hvad vi gør lokalt.

Jeg synes det er i orden, at du gerne vil spise bacon, men jeg mener dyrene skal have en langt bedre behandling. De skal ikke alene betragtes som produktionsenheder men som levende væsner med instinkter og behov. Hvis det var tilfældet, blev din bacon nok en hel del dyrere, da det så ikke ville være muligt at producere på den måde som det foregår nu.

Jeg ønsker også en større produktion af føde direkte til mennesker på de danske marker. Mange mennesker skærer ned på kødet og spiser mere plantebaseret. Jeg mener vi bør være omstillingsparate og klar til at følge med denne udvikling, da den er kommet for at blive. Du antyder at jeg drømmer mig tilbage til en Morten Korch verden og ikke har fulgt med. Jeg tænker egentlig mere, at du kan have svært ved at se og acceptere den retning fremtiden peger i.

Erhvervslivet betaler for den danske velfærd, skriver du. Det er fuldstændig rigtigt at vi er afhængige af et driftigt erhvervsliv, for at have råd til velfærd. Jeg er dog bekendt med, at mange inden for landbruget har gæld og desuden modtager store beløb i støtte, for at kunne drive deres landbrug. Det går nogle af mine skattekroner velsagtens også til. Offentligt ansatte kan ses som en udgift, men de kan også ses som nødvendige for at holde sammen på det samfund vi kender. De sørger for at dine børn kan få pasning og skolegang, du og dine kan få hjælp af sygehus, hjemmepleje eller hvad der måtte være behov for. Som jeg ser det, får ehvervslivet værdi sammen med resten af samfundets funktioner i en stor sammenhæng. Som dine medarbejdere er afhængige af dig, er du det af dem.

Jeg bør ikke udtale mig om andet end min egen branche, skriver du. Fordi jeg ikke kommer fra landet eller har været selvstændig erhvervsdrivende, må min holdning til området nødvendigvis være baseret på uvidenhed og følelser. Skal jeg følge dette argument, er det altså kun landmanden der kan have en fornuftig holdning til landbrug og alle holdninger der divergerer fra denne, er ude af trit med virkeligheden. Mener du seriøst, at jeg som mulig kommende byrådskandidat kun kan have en kvalificeret holdning til ældreplejen? Så bliver det altså svært at være politiker ...

Dialog er vejen frem. Jeg ønsker ikke at føre krig mod landbruget, selv om jeg er kritisk og siger min mening højt. Så glæder mig til at se din produktion og snakke mere med dig.

Venlig hilsen Hanne.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen