Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Ebeltoft har klaret overgangen fra færgeby til natur- og kulturby særdeles flot

Artiklens øverste billede
Tommy Bøgehøj (C). Foto: Syddjurs Kommune

Svar til Finn Kruger-Johnsens indlæg i Ebeltoft Folketidende 10. marts.

"Kære Finn Kruger-Johnsen, tak for dit fine indlæg i sidste uges Ebeltoft Folketidende og tak for din store indsats som medlem af styregruppen for 'Daglig Sejlads Ebeltoft – Odden'.

Læs også: Debat: Udvikling eller Afvikling - fremtidens Ebeltoft

Jeg fornemmer i dit indlæg, at vi er enige i mangt og meget og at Ebeltoft generelt er i en positiv udvikling både hvad angår turisme og oplevelseskulturen. Jeg tager så på min kappe også at være optimist, hvad angår tilflytning af alle aldersklasser også børnefamilier, som jeg er sikker på vil vise sig i de kommende års skolestatistikker.

Du undrer dig så over, at jeg ikke helhjertet går ind for fornyet færgedrift Ebeltoft - Odden, hvilket er delvist både korrekt og ukorrekt, men her er min holdning og forklaring herpå.

Efter Molslinjen nedprioriterede færgedriften til og fra Ebeltoft, har byen været igennem en lidelsesfuld 10-15 år med tab af arbejdspladser, lukning af hoteller, fraflytning af virksomheder, faldende huspriser og fraflytning af unge i den arbejds- og fødedygtige alder. Byen kom i en identitetskrise som 'Færgeby'.

Men på kanten af denne lidelsesfulde periode har stærke ildsjæle i byen arbejdet på at skabe en ny identitet til byen baseret på 'Natur og Kultur' med deraf følgende nye arbejdspladser inden for turisme og naturformidling. De bedste eksempler på dette identitetsskifte er Nationalpark og Maltfabrik m.m. Vi ser nu fornyet optimisme, der er tilflytning også af unge mennesker, nye virksomheder inden for kreative og bæredygtige erhverv kommer til, huspriserne er stigende, byens forretninger og restauranter har igen bedre tider, og byen har igen fået en større selvbevidsthed.

Næste led i denne ny 'Ebeltoft Identitet' er en bedre sammenhæng i byen fra Skelhøjeområdet til midtbyen til havneområderne og her er projektgruppen 'Ebeltoft i Udvikling' (EiU), som er et samarbejdsprojekt mellem kommunen og mange af byens borgere og foreninger, netop fremkommet med en helhedsplan for denne udvikling. På egne veje vil jeg gerne rose dette flotte og meget substantielle arbejde, der er udført, og jeg håber, at der i de kommende år vil være politisk opbakning til at fuldføre de mange spændende projekter.

Men nu til problematikken omkring færgedrift. Kommunen har, også med min opbakning i økonomiudvalget, overordnet et ønske om at sikre fremtidig færgedrift og har i den anledning fået udført en længere analyse af mulighederne herfor, ligesom der har været dialog med eventuelt færgeselskab. Alle indikationer viser, at for at få en rentabel drift i konkurrence med Lillebæltsbro og Molslinje fra Aarhus skal der satses på transport af lastbiler, og at disse lastbilsfærger så også kan medtage personbiler. Dette vil være helt fint sammen med en omfartsvej uden om byen, men inden stat og region, som står for færgevejene, investerer i en omfartsvej uden om Ebeltoft, vil de se flere års positiv drift fra et færgeselskab. Så resultatet kan blive flere års færgetræk anført af lastbiler på Strandvejen gennem Ebeltoft, som vi kender det fra gamle dage og så er de sidste mange års arbejde med at skabe byens nye identitet og de kommende års arbejde med at skabe sammenhæng mellem byens niveauer helt spildte.

Men jeg vil opfordre styregruppen 'Daglig Sejlads Ebeltoft- Odden' til at arbejde videre med projektet, ligesom jeg også selv vil arbejde med det politisk, men med stor fokus på først at få etableret omfartsvejen og ikke at belaste Strandvejen på en måde, der ødelægger byens nuværende og fremtidige identitet.

Derfor skrev jeg i mit tidligere indlæg, at både Ebeltoft og verden omkring os har ændret sig siden færgernes timedrift, så det ikke nødvendigvis er en fordel at få færgerne tilbage igen, som vi kendte dem fra tidligere med den nuværende infrastruktur.

Ebeltoft har i dag så mange forskelligartede kvaliteter, så vi i fællesskab skabe en spændende udvikling og opblomstring til glæde for unge som gamle, nye som eksisterende beboere og de mange besøgende."

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.