Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Daginstitutionerne skal have frihed og mindre bureaukrati

Artiklens øverste billede
Birgit Liin.

Bodil Kvistgaard Olsen (Ø) tager i sit debatindlæg et vigtigt emne op: Hvad betyder andelen af pædagoger for kvaliteten i daginstitutionerne? Enhedslisten ønsker, at 80 procent af personalet udgøres af uddannede pædagoger, og jeg må forstå det sådan, at der deri også ligger, at den nuværende adgang for institutionerne til selv at bestemme, hvem de ansætter, ophæves.

Jeg forstår baggrunden for ønsket, for der er ubestridt en sammenhæng mellem uddannet personale i daginstitutioner og kvaliteten, men jeg er ikke enig i, at der i alle institutioner skal være et ufravigeligt krav om mindst 80 procent pædagoger.

For det første mangler der pædagoger, hvilket KL også har gjort opmærksom på. Nye pædagogstillinger vil derfor ikke nødvendigvis kunne besættes. Det er i øvrigt én af grundene til, at Venstre fik gennemført ansættelse af unge i fritidsjob i dagtilbud; vi vil gerne anspore flere unge til at gå pædagogvejen.

For det andet kan vi i Favrskov ikke se en entydig sammenhæng mellem en høj score i kvalitetsundersøgelserne og en høj andel af pædagoger. Der er nemlig flere ting, der har indflydelse på kvaliteten end kun personalets uddannelse. Organiseringen af arbejdsopgaverne mellem uddannede og ikke-uddannede, samt overvæltning af administrative opgaver til personalet kan betyde, at en høj andel af pædagoger ikke kan aflæses i kvaliteten. Vi er derfor nødt til at sørge for, at pædagogernes tid ikke bruges på papirnusseri, og en sådan gennemgang af institutionernes organisering og fjernelse af bureaukratiske krav står højt på Venstres ønskeliste.

For det tredje er Venstre tilhænger af den decentrale model, hvor institutionerne selv ansætter det personale, der er behov for, og vi er ikke til sinds at styre ansættelserne centralt med håndfaste måltal. Vi tror med andre ord på lokal frihed og lokale løsninger. Til gengæld vil vi hvert andet år følge op på kvaliteten med eksterne kvalitetsundersøgelser, som vi foreslog og med succes fik gennemført i 2019. Den lokale frihed skal selvfølgelig hvile på et solidt grundlag af viden.

Kvalitetsdiskussionen er vigtig, og det gælder også på ældreområdet. Jeg hilser det meget velkomment, at Enhedslisten går ind i kvalitetsdebatten, og jeg opfordrer andre partier til det samme.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.