Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: I Alternativet er vi ikke tilfredse med papirs minimumsnormeringer

Artiklens øverste billede
Mira Issa Bloch.

I Alternativet er vi glade for, at vi har taget et første vigtige skridt, i forhold flere voksne i vores daginstitutioner i Skanderborg og på landsplan. Vi mener dog ikke at den nye lov giver os de reale minimumsnormeringer i børnehøjde, som er nødvendigt for at sikre omsorg og nærvær nok til alle børn.

Vi er i forbindelse med den nye lov om minimumsnormeringer bekymret for, at mange tror at nu har vi fået de reale minimumsnormeringer der er så hårdt brug for. Det har vi nemlig ikke, da loven baserer sig på tal fra Danmarks Statistik, som de selv gentagne gange udtaler, ikke har med den reelle normering at gøre. Lad os se i øjnene, og være åbne om, at reelle minimumsnormeringer får vi ikke med den nye lov. Vi får papirs minimumsnormeringer, med mindre vi i Skanderborg kommune selv går skridtet videre.

Helt konkret betyder papirs normeringer at ledere, kurser, møder og sygdom kan være en del af det der tæller som pædagogisk personale på stuerne. Dvs, der kommer ikke til at være 1:3 og 1:6 ude på stuerne, og det skal vi kommunikere ud, så det ikke ender med at være pædagogerne der skal forklare forældrene, hvorfor der ikke er det antal voksne de har fået stillet i udsigt. Det er ikke fair at give dem den ekstra opgave. Det er vores ansvar.

Vi mener desuden i Alternativet at, det er forældres ret i Skanderborg at kende til den reelle normering, som er deres børns hverdag. Vi mener også, at de tal skal være dem man beslutter indsatser på i vores kommune.

Desuden kan de tal være den platform hvor alle der har med dagtilbud og børns trivsel og udvikling at gøre, kan mødes i en fælles forståelse af, hvordan det pædagogiske personales arbejdsbetingelser og børnenes miljø, rent faktisk tager sig ud. Der er mange positive afledte effekter af denne gennemsigtighed.

I Alternativet mener vi derfor, at vi i Skanderborg skal gennemføre vores egen opgørelse af den reelle normering ude i det enkelte dagtilbud, en opgørelse som også ligger som en opfordring i aftalen om minimumsnormeringer. En opfordring som vi mener, burde være et krav.

Der står i aftale teksten at der arbejdes på udvikling af et konkret redskab til kommunerne til at kunne fremvise "den praktisk oplevede normering" og at dette arbejde fortsættes i 2021, men vi mener i Alternativet ikke, at vi behøver vente på at det redskab er færdigt.

Der er nemlig allerede kommuner der har valgt at arbejde med denne åbenhed, Halsnæs, Aarhus og Fredensborg kommuner er i gang. Deres tilgange er forskellige, men ens for dem alle er, at de har valgt at arbejde for transparens på den reelle barnets normering. Så, det er ikke et argument der holder, at det ikke kan lade sig gøre. Det handler om politisk vilje og mod til at møde borgerne i øjenhøjde og ja, i børnehøjde. Det håber jeg de andre politiker vil være med til her i Skanderborg.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen