Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Alternativet vil have mindre biomasse og mere bæredygtighed i Skanderborg

Artiklens øverste billede
Mira Issa Bloch.

Kæmper man som Alternativet for en seriøs bæredygtig omstilling for Skanderborg, så var det ikke opmuntrende at læse dagsordenen til byrådsmødet denne måned. Her fremgik det nemlig hvor langt vi faktisk er fra at kunne kalde kommunens energiforbrug for bæredygtigt. Kun 3,2 % af energiforbruget i Skanderborg Kommune kommer fra vedvarende energi. Samtidig udgør biomasse over 10 gange så meget. Og det kræver langt større ambitioner, at få vendt de tal rundt.

Når det kommer til biomasse, er det vigtigt at huske, at selvom det faktisk kan tælles med som vedvarende energi på papiret, så er det langt fra bæredygtigt i virkeligheden.

Ifølge undersøgelser er biomasse en drivende kraft i skovrydning i blandt andet Estland og andre lande og ifølge EU-kommisionens forskningsenhed på området udledte biomasse-forbrug faktisk mere CO2 end det skaffede os af med i 2015. Dertil kommer så, at vi danskere ifølge tænketanken Concito hver især forbruger tre gange så megen biomasseenergi, som der er til rådighed pr. verdensborger i 2050. Vores forbrug af biomasse holder altså ikke i længden. Det er ikke bæredygtigt.

Så det er med andre ord ikke for sjov, når blandt andet klimaministeriets fagfolk i et internt notat fra 2019 beskriver at ”hvis Danmark ønsker at være et internationalt foregangsland, skal vi nedbringe vores forbrug af træbiomasse markant”.

Hvis vi i Skanderborg skal være med til at løse den nødvendige opgave med den bæredygtige omstilling – og det mener jeg og Alternativet selvfølgelig vi skal – så skal vi være villige til at gøre noget for at nedsætte vores forbrug af biomasse. Men fordi biomasse på papiret kan opregnes som vedvarende energi, kan jeg godt være bekymret for, at det ikke tæller rigtigt med i vores CO2-regnskab. Derfor skal alternativet være, at vi har som målsætning ikke bare at reducere vores CO2-udledning, men også at erstatte vores biomasseforbrug med reel bæredygtig energi. Det vil jeg og Alternativet arbejde for.

For vi er nødt til at gøre noget. Det er en bunden opgave at sikre, at Skanderborg og Danmark generelt ikke forbruger mere, end hvad Jorden kan holde til. Derfor skal vi også have større ambitioner i byrådet. Og ikke mindst modet til at handle, også når løsningerne kan være besværlige.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.