Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Kommentar om Kongebyen

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Wulff

debat Udvalg for Bygnings- og Bykultur ved Skanderborg Museumsforening kommenterer her udviklingen i Kongebyen, Skanderborg.

Lokalplan 1034 der er gældende for området, har til formål:

1.1 at bevare og genoprette kulturmiljø i den ældste del af Skanderborg Midtby.

1.2 at sikre, at bevaringen af bygningerne i fremtiden tager udgangspunkt i en mere ensartet holdning til bevaring.

1.3 etc.etc.

Lokalplanen indeholder gode og klare krav og hensigter til bevaring af eksisterende byggeri og bymiljø.

Derimod er der ingen tilsvarende præcise krav til nybyggeri i dette ”bevaringsværdige Kulturmiljø”. Sikkert fordi lokalplanen beskriver, ”at området er udbygget”. Den formulering betyder, at én af forudsætningerne ved tilblivelsen af lokalplan 1034 er, at der ikke må udføres nybyggeri i området.

Søbeskyttelseslinje er overhovedet ikke omtalt i lokalplanens tekst, men i bilag 2 optræder et begreb der hedder: ”oplæg til reduceret søbeskyttelseslinie”. Det fremgår ingen steder, at dette oplæg efterfølgende er blevet ophøjet til at være gældende, incl Miljøstyrelsens godkendelse deraf. Det fremgår derimod af kommunens kortmateriale, at Lillesø fortsat er omfattet af en søbeskyttelseslinje på 150m.

Skanderborg Midtby. Lokalplanområdet indeholder nogle af byens væsentligste historiske miljøer og bevaringsværdige bygninger. Herunder findes 3 af de, meget få, fredede bygninger og anlæg i Skanderborg Kommune. Blandt de absolutte arkitektoniske og historiske højdepunkter i området er Slotskirken, Det gamle Rådhus, Amtsgården, Præstegården Adelgade 13, Dommergården Adelgade 5. Dertil skal nævnes bevaringsværdige gadeforløb og byrum som Adelgade, Rådhustorvet, Rådhusstræde, Borgergade, Bakken og Louisenlund.

Hvis nybyggeri kan opføres må det være lokalplanens formål at beskytte mod anmassende og dårligt tilpassede nybyggerier, dette gælder i særdeleshed de fredede og bevaringsværdige kulturmljøer og deres nærområder. Lokalplan 1034 tager ikke ovennævnte hensyn til de formål, der er nævnt i lokalplanen.

Anbefaling. Selv kammeradvokaten har været ind over med meget kritiske kommentarer. Kommunens afvisende svar tyder på at parterne taler i øst og i vest. Det kan konkluderes at indholdet i lokalplan 1034 er meget mangelfuldt og det anbefales at der udarbejdes en revideret lokalplan. Ellers kan formålet med lokalplan 1034 jfr.1.1, 1.2 etc.etc. ikke opnås.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.