Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Hvad mener du om Kommunens Klimahandlingsplan?

Artiklens øverste billede
Ole Bollese, arkivfoto.

"Efter et omfattende forarbejde har vi nu i Syddjurs godkendt, at vores klimahandlingsplan sendes i høring i mindst 6 uger.

Det er rigtig vigtigt, at borgerne i Syddjurs giver deres mening til kende og kommer med gode ideer til denne klimahandlingsplan. Der ligger et link på: Syddjurs.dk

  • Hovedpunkterne i klimahandlingsplanen er følgende:
  • Effektmålinger og dokumentation for indsatser
  • Varmeforsyning og vedvarende energi
  • Kommunens egen indsats for at reducere energiforbruget og CO2 udledning i den kommunale drift
  • Reduktion af drivhusgasser fra landbruget og naturen
  • Reduktion af drivhusgasser fra transportsektoren
  • Klimatilpasning
  • Strategiske partnerskaber

Denne klimahandlingsplan er i høj grad baseret på anbefalingerne fra Syddjurs Kommunes bæredygtighedsudvalg – og selv om det er en langsigtet strategi skal der nok komme helt konkrete resultater ud af planen også på kort sigt.

I forbindelse med statens tilskudsregler er det blevet meget attraktivt at udskifte det gamle oliefyr med en moderne varmepumpe (Personligt har jeg haft varmepumpe i en del år). Syddjurs Kommune arbejder også med bæredygtige løsninger på mange kommunale institutioner. Varmepumper kombineret med solceller for eksempel.

På baggrund af en række private initiativer er Syddjurs Kommune i gang med at planlægge udlægningen af arealer til solceller. Kommunen forsøger at prioritere solcelleanlæg, der generer naboerne mindst muligt, men solceller er et godt supplement til vindkraften som primært kommer fra havvindmøller, der yder mest om vinteren.

I øjeblikket er landbruget en stor klimasynder, når vi taler om drivhusgasser. Både nationalt og internationalt forskes der rigtig meget i at nedbringe denne udledning. Vi har jo et landbrug, der er gennemreguleret – og derfor må vi håbe på at Folketinget og staten presser på for at reducere udledningen af drivhusgasser på dette område. Udtagning af landbrugsjord er et af de midler, der nu skal til at anvendes, og som også kan være en fordel for landbruget.

Derimod kan vi gøre noget ved udledningen fra transportområdet. Borgerne i Syddjurs er den gruppe i hele Østjylland, der pendler mest, og derfor er transport også en stor klimasynder. Derfor kan og bør vi arbejde med mere samkørsel, forbedring af den kollektive trafik og især og meget realistisk: Brugen af el-drevne biler og busser. Allerede nu, men også i de kommende år sker der en stor overgang til enten hybridbiler eller rene elbiler. Kommunen har allerede indkøbt et større antal hybridbiler til hjemmeplejen og mit gæt er, at vi i de kommende år gradvist vil gå over til ren eldrift.

Kom med dine ideer til klimahandlingsplanen."

FAKTA

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen