Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Solcelleprojekterne afspejler blot nationens klimakrisefornægtelse - erkend det dog Syddjurs Byråd

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

"64 kommuner har et stort antal hektar solenergi på tegnebrættet. I alt cirka 24.000 hektar. Syddjurs Kommune ligger her i top 10 i forhold til hvor mange hektar man har projektplaner om (på idéstadiet fortsat).

Energistyrelsens basisfremskrivning fortæller os, at der skal anlægges 5500 MW solenergi frem mod 2030.

Bruger vi Syddjurs Kommunes klimapartner NRGI´s konkrete tal fra deres egne konkrete projektansøgninger ligger effekterne for anlæggene her på ca. 1 MW/hektar. Syddjurs Kommunes teoretiske tal er 0,5 MW/hektar.

Fordeler vi de føromtalte 5500 MW på landsplan ud på de 64 kommuner, der har store projekter på vej, får man enten ca. 86 hektar per kommune (ved 1 MW/hektar) eller ca. 172 hektar per kommune (ved 0.5 MW/hektar). Bare lige for at sætte de planlagte mængder af hektar per kommune lidt i perspektiv. Og så er der endda 1/3 af landets 98 kommuner, der ikke behøver at anlægge noget solenergi.

Naturligvis er det sikkert ikke meningen, at alle de nævnte projektansøgninger vil blive ført ud i livet. Problemet er bare, når der ikke er en overordnet plan eller national koordinering eller når der tilsyneladende ikke er en bremseklods hos kommunerne.

Dansk Energi bliver bl.a. ved med at tale om elbiler. Der skal anlægges mere og mere, så vi kan komme ud at køre i elbiler. Fx på en ny, lokalpolitisk ønsket motorvej på Djursland. Der skal anlægges, så vi kan blive ved med at overforbruge.

Burde fokus ikke være på at køre mindre i bil og at forbruge mindre? I stedet for at planlægge energiforsyningen ud fra det overforbrug, der har skabt klimakrisen til at starte med. En adfærdsændring skal der til, istedet for at tro at vi bare kan anlægge en masse vedvarende energi og så er problemet løst.

Er det en politisk frygt for at miste stemmer, at man ikke rigtig for alvor lægger vægt på at forbruge mindre? I stedet taler man om at væksten skal være bæredygtig, at bilerne skal køre på el, der skal solceller op over det hele uden en overordnet plan, bare der kan tjenes penge og der skal nye motorveje til. Det kaldes efter vores mening klimakrisefornægtelse.

TV2 har fået et analysebureau til at kontakte samtlige kommuner, for der findes ikke en officiel opgørelse eller registrering. Det er da helt hen i vejret. Der mangler nationale retningslinjer og en koordinering på landsplan af den vedvarende energi."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen