Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Slut med skåltaler og fine ord - ja til en ambitiøs grøn omstilling af Syddjurs

Artiklens øverste billede
"For os (Enhedslisten, red.) virker det som om, at de andre partier i byrådet ikke endnu har forstået det fulde omfang af den klimakrise, vi er midt i og som kun tegner til at blive værre de kommende år," skriver Jesper Yde Knudsen. Foto: Syddjurs Kommune

"Byrådet i Syddjurs har netop vedtaget at sende kommunens klimahandlingsplan frem mod år 2024 i høring indtil 6. maj, hvorefter den forventes endeligt vedtaget i Byrådet.

Tanken er, at planen skal fungere som styringsværktøj så Syddjurs hurtigst muligt kan leve op til Folketingets mål om en 70 procents reduktion af CO2 udledningen i 2030, og lister en lang række udfordringer og initiativer man agter at tage i anvendelse, mange af dem med inspiration fra bæredygtighedsudvalgets anbefalinger.

Hvis det er hensigten, er der en række problemer med planen. Den vigtigste er, at man ikke har fulgt bæredygtighedsudvalgets anbefaling om at opstille “præcise mål og delmål for de konkrete initiativer og projekter”. Skal planen fungere skal der opstilles mål for de enkelte områder, f.eks. for landbrugets og varmeproduktionens bidrag til CO2 reduktionen.

Planen har efter vores mening en alt for positiv holdning til biomasse. Selvom der står, at “Biomasse er ikke 100 pct. CO2 neutral”, skal den fortsat anvendes. Vi mener, at det er forkert at basere en CO2-reduktion på biomasse, dels fordi den i mange tilfælde ikke bliver gendannet og derfor ikke er bæredygtig, og dels på grund af tidshorisonten. Det nytter ikke noget, at CO2-regnskabet i princippet går op efter en årrække, når det er her og nu, vi har brug for en CO2-reduktion.

Når det gælder om at gøre noget ved landbrugets CO2-udledning virker planen opgivende og ikke særlig ambitiøs. Efter vores mening bør der gøres meget mere for at formindske husdyrproduktionen, og der bør udtages langt mere CO2-belastende landbrugsjord end man gør i øjeblikket.

Det samme gælder for transportområdet, at der er lang vej igen for den grønne omstilling, illustreres tydeligt af den udbredte støtte i byrådet til borgmesterens fravalg af kollektiv transport til fordel for anlæggelse af nye forurenende og klimabelastende motorveje.

Mange af hensigtserklæringerne i handlingsplanen er virkelig gode. Man skriver f.eks., at man vil, “understøtte bæredygtig bosætning i landdistrikterne herunder mulighederne for lokal etablering af fx vindmøllelaug, solcellelaug, CO2-neutrale landsbyer, bo- og erhvervsfællesskaber ol.”. Men også her følges de fine ord om lokal involvering ikke op i praksis, når man ser på den profitdrevne udrulning af solcelleanlæg i Syddjurs.

I Enhedslisten anerkender vi, at der er sket et væsentligt holdningsskift i Syddjurs i forhold til den grønne omstilling, siden vi havde en Venstre-borgmester. Vi synes bare, at det går alt for langsomt. Klimahandlingsplanen kan blive et vigtigt redskab til at nå de nødvendige CO2-reduktioner, men så skal den indeholde præcise mål og delmål for de konkrete initiativer.

For os virker det som om, at de andre partier i byrådet ikke endnu har forstået det fulde omfang af den klimakrise, vi er midt i og som kun tegner til at blive værre de kommende år.

Vi skal videre fra skåltaler og fine ord og hurtigst muligt sætte fart på en ambitiøs grøn omstilling af Syddjurs."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.