Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Enhedslisten foreslår 'borgerforslag' ved næste byrådsmøde

"Så jeg håber at 2021 bliver året, hvor der bliver åbnet op - ikke bare ovenpå corona-lockdown - men også for nye muligheder for demokratisk indflydelse," skriver Bodil Kvistgaard Olsen

Artiklens øverste billede
Bodil Kvistgaard Olsen, byrådsmedlem for Enhedslisten. Pressefoto

Enhedslisten foreslår ved næste byrådsmøde, at der indføres en mulighed for at stille borgerforslag til Favrskov Byråd, hvis man kan samle 500 mennesker bag sit forslag.Vi har stillet forslaget før, for år tilbage. Dengang var der ikke opbakning, men nu har vi et helt andet byråd og nogle helt andre erfaringer.

Muligheden for at stille borgerforslag til Folketinget er blevet brugt flittigt. På Folketingets hjemmeside kan man læse, at muligheden var blevet brugt over 500 gange, da ordningen fyldte to år den 24. januar 2020.

Ingen af forslagene er blevet vedtaget, og så kunne man måske mene, at det ingen betydning har. Det er jeg ikke enig i. Jeg er derimod enig med den daværende formand for Folketinget, Henning Dam Kristensen, som på førnævnte hjemmeside er citeret for at sige:

"Hvert borgerforslag sætter gang i en vigtig debat om, hvordan vi gerne vil indrette vores samfund. Der er stor interesse for borgerforslagene – ikke mindst fra medierne – og derfor rækker debatten også ud over Christiansborgs mure."

Det er nemlig debatten, der er demokratiets fundament og derfor kan man slet ikke overdrive betydningen af at der er dialog - mellem borgere og politikere, i byrådet og mellem borgerne selv.

Jeg har hørt det argument, at hvis et forslag kan samle 500 borgere bag sig, kan de nok også få et parti til at 'bære' forslaget ind i byrådet. Det er muligt, men for det første er det ikke alle, der har lige nemt ved at kontakte en politiker, for det andet er et borgerforslag en glimrende anledning til at finde ligesindede, organisere sig og på den måde kunne blive ved med at arbejde for sin sag. På den måde bliver forslaget og debatten helt sikkert også meget mere synlig for alle.

Samtidig er det en fremragende mulighed for os politikere til at få en fornemmelse af opbakningen bag et forslag.

Så jeg håber at 2021 bliver året, hvor der bliver åbnet op - ikke bare ovenpå corona-lockdown - men også for nye muligheder for demokratisk indflydelse.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.