Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Unge mistrives i stigende grad: Vi skal lytte før vi kan hjælpe

Artiklens øverste billede
Mira Issa Bloch (th) er byrådsmedlem for Alternativet, samt børne- og familieordfører for Alternativet, mens Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen er ungeordfører og kommunalvalgskandidat for Alternativet

debat Hvis en ven eller bekendt har det hårdt, er plaget af stress, ensomhed eller depression, så ville de fleste nok tale med dem. Spørge, hvordan de har det, hvad problemet er, og ikke mindst hvad man kan gøre for at hjælpe. Det ville være naturligt at forsøge at sætte sig ind i den andens situation, inden man begynder at planlægge løsninger for dem.

Den samme næstekærlighed og respekt, vil Alternativet vise overfor de unge der mistrives i Skanderborg Kommune.

Flere undersøgelser viser, at børn og unge mistrives i stigende grad. Særligt hårdt, har det været under det seneste års nedlukninger. Hver fjerde unge føler sig mere stresset, end før nedlukningen. 22% af unge mellem 16-24 år var enige eller delvist enige i at føle sig ensomme under den første nedlukning – et tal der før krisen allerede var alt for højt med 10-14%. Og det blev kun værre under vinterens nedlukning, hvor hele 66% adspurgte studerende i en undersøgelse fortalte, at de følte sig ensomme.

Derudover døjer unge i større grad end andre befolkningsgrupper med angst og depression.

Der er altså meget at tage fat på, for at hjælpe de unge til at trives bedre. Og selvom vi ikke kan løse alt her i Skanderborg, så kan vi gøre meget.

Men vi kan ikke hjælpe de unge, uden først at lytte til dem og forstå problemerne fra deres synsvinkel. Derfor foreslog Alternativet på sidste byrådsmøde, at den nye strategi om unge-trivsel skal startes ved at snakke med de unge i Skanderborg Kommune.

Konkret foreslår vi, at byrådet retter henvendelse til eleverne i de ældste klasser i folkeskolen og gymnasie-eleverne, for at høre, hvad de selv mener der er grunden til de opsigtsvækkende dårlige trivsels tal og hvad de mener vi kan gøre for at skabe en positiv forandring . Vi mener, at vi skal spørge dem om deres 3 bedste forslag til, hvad de mener vi kan gøre for at skabe bedre trivsel. Vi politikere får på den måde en masse gode input vi kan kan bruge i nye tiltag.

Derudover mener vi at vi skal nedsætte en arbejdsgruppe bestående af et repræsentativt udsnit af kommunens unge, som skal rådgive de kommunale politikker om, hvordan man sikrer de unges sociale trivsel i forbindelse med genåbningen efter Covid-19, det råd kunne så også fortsætte efterfølgende, for at sikre unges trivsel nu og på sigt.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.