Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Man må ikke bruge transistorradio ved Lading Sø, men gerne bygge en støjende motortrafikvej?

Artiklens øverste billede
Visualisering af bro tæt ved Borum Eshøj.

Favrskov Kommune og tre andre kommuner har for cirka et år siden i hemmelighed fremsendt et nyt forslag til transportministeren om at udbygge Viborgvej (rute 26) med en motortrafikvej. Favrskov Kommune har undladt at involvere Skanderborg Kommune i deres nye planer, hvilket er både frækt og urimeligt.

Det nye forslag om en motortrafikvej går blandt andet gennem et unikt naturområde ved Lading Sø og et kultur-plateau omkring Borum Eshøj, som er af national betydning. Af materiale fra Vejdirektoratet fremgår det, at der vil blive anlagt en 17 meter høj og 225 meter lang bro over Borum Møllebæk.

Der står i VVM rapporten, at oplevelsen af gravhøjene set fra nord påvirkes af et vejanlæg, og fokus flyttes fra det kulturhistoriske anlæg til det tekniske anlæg, der vil overskygge oplevelsen.

Motortrafikvejen gennemskærer det sydøstlige hjørne af fredningen omkring Lading Sø. Fredningen af Lading sø blev gennemført i 1962, og i fredningen står der anført, at man ikke må benytte højtalere og transistorradio i fredningen.

Støjen og visuelle gener fra en motortrafikvej beskrives af eksperterne i VVM fra 2012 således:

"Vejanlægget vil ud over at ødelægge værdifuld natur skabe en markant fysisk og visuel barriere samt tilføre en væsentlig støjbelastning i det rekreative område. Oplevelsen i skovområderne vil blive præget af det tekniske anlæg lige uden for skovbrynene, ligesom der vil blive tilført en støjkilde i alle rekreative områder."

Det virker højst besynderligt, at Favrskov Kommune og tre andre kommuner ønsker at anlægge en motortrafikvej, som overskrider fredningens grænser.

Dansk Naturfredningsforening burde stå sammen i Favrskov og Skanderborg om at beskytte den fantastiske natur, som er sammenhængende og består af et storslået herregårdslandskab, en unik præsteskov med stor biodiversitet, Lading sø, det fredede område omkring søen, det fredede voldsted, det skønne område omkring Borum Møllebæk, Borum Eshøj og området omkring Borum Eshøj.

Jeg håber, at de politiske partier, som jo alle påstår sig "grønne", besinder sig i denne sag, da der står uvurderlige naturinteresser på spil, og en nordlig linjeføring bliver anbefalet af eksperterne i VVM, som står for Vurdering af Virkninger på Miljøet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen