Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Opgradering af rute 26 er ikke vejen ud af klimakrisen

Artiklens øverste billede
Peter Kjær (Enhedslisten).

Debat I Enhedslisten vil vi ikke have mere asfalt, flere broer og mere trafik. Vi ønsker en anden udvikling end folketingsflertallet ser ud til at ville følge. Vi kan ikke bestemme udviklingen alene, men vi vil gøre, hvad vi kan, for at en eventuel opgradering af rute 26 kommer til at ødelægge mindst muligt.

Den nordlige linjeføring ødelægger mindre end den sydlige, og det nyeste lokale forslag ser ud til at være det mindst indgribende og dermed det mest antagelige.

Her gik man ellers lige og troede, at Danmark havde sat sig et bindende klimamål. Men så kommer regeringen med et vækstscenarie for trafikken. Og det nærmest oveni, at landbrugets minister Rasmus Prehn udskyder regeringens klimaudspil for landbruget endnu en gang.

Regeringens helt store problem er, at nedbringelse af landbrugets drivhusgas-udledninger ikke kan ske i det krævede omfang, uden at få taget lavbundsjorden ud af landbrugsdrift og uden at begrænse husdyrholdet. Mange ville ganske vidst juble ved udsigten til færre svinefabrikker, færre gylletanke og mindre stank, men regeringen har andre prioriteter.

Uden bidrag til at mindske klimagas-udledningen fra landbruget, så må transportsektoren yde et større bidrag. Her burde der være hjælp at hente i regeringens trafikudspil. Det er dog helt klart, at regeringen ser en fremtid for sig, hvor stadig flere biler skal på vejene. Det vil betyde, at der skal lægges stadig flere kilometer asfaltvej, bygges stadig flere betonbroer og produceres stadig flere køretøjer. Alt sammen på bekostning af klima, miljø, kulturarv, natur og biodiversitet

I et lille hjørne af Skanderborg kommune udspiller sig et lille hjørne af regeringens trafikudspil. En ny stribe asfalt og en ny betonbro skal slange sig igennem natur, kulturarvsarealer og et fredet område.

Det skal ske i fremskridtets navn, som et led i en bevidst plan om at øge mobiliteten og dermed trafikken. Denne plan er et udtryk for vækstfilosofi, en vækstfilosofi der intet endemål har, ud over mere og stadig hurtigere vækst. Formålet med denne og andre nye veje bliver altså at generere mere trafik, som kræver vejudvidelser andre steder på trafiknettet.

Ser man på den natur, som snart skal erstattes af asfalt, så er den i balance. Når der har været vækst i naturen, så afløses det af nedbrydning, som danner grobund for ny vækst. Denne balance kan i princippet fortsætte i det uendelige. Anderledes med materialismens vækst, som er i ubalance og må ende, når hele kloden er dækket af asfalt, og når et menneske alene ejer alle materielle værdier. Et bæredygtigt samfund er i balance! Er trafikken til gene for klimaet, så er det på tide at grave asfalt op igen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.