Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Frokostordning: Naturligvis skal de ældre have frit valg

Artiklens øverste billede
Serveret smørrebrødspakke fra Favrskov Kommune.

I Det Konservative Folkeparti lægger vi stor vægt på den enkeltes ret til at vælge, hvordan man vil leve. Det er et hensyn som vægter højt for os.

Ændring af en madordning for en særlig gruppe af de ældre er ingen undtagelse. Ændringerne i ordningen er aftalt som en del af et stort budgetforlig. Her indgår mange hensyn.

I byrådsgruppen opfatter vi madordningen således, at en sårbar gruppe af ældre har fået et nyt tilbud. Der er tale om en gruppe, som ikke selv kan tilberede en rugbrødsmad, fx fordi de er sengebundne. Vi ser det som et tilbud, der tager hensyn til at forbedre kvaliteten af ernæringen, da mange ældre i den gruppe har udfordringer med for ensidig kost.

Det betyder noget for os, at vore allersvageste ældre har adgang til god og næringsrig kost på daglig basis. Det er samtidig et forslag, der giver vores medarbejdere bedre vilkår for at give omsorg, når de skal bruge mindre tid på akutte indkøb, når den mad, den ældre har i køleskabet, ikke længere er spiselig. For personalet skal jo netop sikre, at den ældre får noget at spise.

Tilbuddet er sammensat, så den ældre får en pakke med varieret pålæg og brød til en uge ad gangen. Det erstatter det indkøb, der skulle gøres en gang om ugen, men hvor der måske kun kunne købes en eller to slags pålæg. Dermed bliver der en større variation i maden, og pålægget er pakket enkeltvis, så pakken ikke har stået åben længe.

Der er mulighed for at vælge forskellige pakker i mængde og sammensætning. Samlet set opfatter vi faktisk ordningen som en serviceforbedring og en mulighed for at forbedre kost og friskhed og give personalet mere tid hos den ældre frem for dagligvarebutikken. Skulle vi selv komme i den situation, at vi havde brug for den hjælp, ville vi ikke tøve, men vælge den varierede pakke med frisk mad.

Vi anerkender, at kun få ældre har valgt ordningen i første omgang. Vi støtter ordningen, der har mange positive elementer samlet set, men alle mennesker skal have ret til at vælge, og derfor kan der være brug for at revurdere, om den nye ordning skal være eneste mulighed fra 2022 som oprindeligt aftalt.

Vi står derfor gerne til rådighed for en drøftelse af, om ordningen fortsat skal indeholde valgmulighed om leveret pakke med varieret mad, eller der stadig skal være mulighed for selv at få familien eller naboen til at købe ind fremadrettet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.