Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Har Favrskov Kommune en klar vision for den grønne omstilling?

Artiklens øverste billede
Bodil Kvistgaard Olsen.

Favrskov Kommune har tilsluttet sig DK2020, og hvor ER det godt. Aftalen forpligter kommunen til et højere C02-reduktionsmål og yderligere klimatilpasning. Men som politiker er jeg "ansat" til at være kritisk og bekymre mig på forhånd ud fra den vision, jeg har for kommunen. Læser man DK2020s materialer, fremgår det nemlig, at der er brug for strukturelle ændringer. For mig at se grundlæggende ændringer af måden vi tænker sammenhængen mellem bolig, arbejde, skole/institutioner og indkøb, så der opnås større bæredygtighed, miljø- og klimamæssigt, socialt og økonomisk. Altså en rød og grøn politik.

Og min bekymring er, at de strukturelle ændringer glemmes i malstrømmen af tal, målinger og kvantificeringer af de drivhusgasser, som notatet til byrådsdagsordenen tirsdag 27. april lægger op til.

Det, der for eksempel ikke må glemmes, er udviklingsplaner med udgangspunkt i at mindske pendlerbehovet - altså fokus på at bolig og arbejdspladser, institutioner og indkøb ligger tilstrækkeligt tæt til at mindske transportbehovet.

Det sigter efter bæredygtighed på flere fronter: Både en sammenhængende hverdag og mindsket udledning af drivhusgasser.

Et andet vigtigt tiltag er planlægning af mindre parceller og boliger. Det mindsker materialeforbruget betydeligt og giver plads til andet end bygninger. Vi skal tage inspirationen fra de mange, der eksperimenterer med "Tiny Houses" eller bare mindre boliger, alvorligt, og kommunen skal være med til at promovere løsninger, hvor boligkvadratmetre gives til fælles aktiviteter og giver mulighed for mødesteder, natur og rekreative tiltag. Bygherrer i Favrskov skal forvente at blive mødt af krav om at skabe sådan en sammenhæng til gavn for både den klimamæssige og den sociale bæredygtighed. Og kommunens egne lokalplaner skal afspejle den ambition. Derfor bør de måske også lave flere af dem selv.

På sidstnævnte område i forhold til det fællesskabsbaserede oplever jeg, at der er bevægelse, efter at det er blevet officiel politik i Favrskov at fremme etableringen af fællesskabsbaserede boliger. Derfor er det også så vigtigt, at de forventninger vi har til den fremtidige grønne udvikling synliggøres. Det flytter faktisk noget.

Derfor skal kommunens forpligtelser for DK2020 som minimum fremgå af kommuneplanen, så de to planer ikke kommer i modstrid med hinanden.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.