Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Er en ny Aarhushistorie på vej?

Artiklens øverste billede

Kære Aarhus Byråd

3 kæmpevindmøller ved Vosnæs tilbage i VE-planen?

Forfatterne af dette indlæg er begge store fortalere for grøn energi, og vores målsætning for en grøn fremtid er høje. For god ordens skyld: Dette indlæg er ikke foranlediget af, at vindmøller er grimme, at de larmer osv. Vindmøller giver mening, alle må tage et ansvar osv. men:

Vi er dog meget bekymrede for den proces, der har været omkring møllerne ved Vosnæs, og i forlængelse heraf bekymret for, hvorvidt grundlaget for den beslutning, byrådet skal træffe, er korrekte.

Kort skitseret går vores bekymringer på følgende:

- Projektet har været i gang længe, men der er ingen beregning af ydeevne fremlagt. (Venter på VVM?) Man etablerer IKKE vindmøller uden vindanalyser, som går flere år tilbage, og da slet ikke i områder med svag vind.

- Projektet ligger i vindskygge for vestlige vindretninger, som er den altdominerende vindretning i området, og i bunden af en bakke, der stiger imod Skødstrup.

-Det er en godsejer med udsigt til store tilskud, der driver projektet fremad sammen med et brandingønske fra Aarhus Kommune og et lokalt energiselskab.

-Man er låst på få vindmøller (grid/høringsmateriale) Det vil sige, at risikoen for at sætte 3 ineffektive vindmøller op i fredet natur og bruge en masse af Aarhus kommunes penge på infrastruktur og tilskud der i stedet kunne være brugt langt mere effektivt.

I den grønne energis interesse skal vi sørge for, at midlerne bliver brugt rigtigt og ikke placerer kæmpe vindmøller i områder med svag vind.

At placere kæmpevindmøller ved Vosnæs er lidt ligesom at placere et solcelleanlæg i en sportshal (det giver ingen mening)

Fakta:

Investor påstår, at hver vindmølle ved Vosnæs vil kunne producere 14.307.000 Kwh (kilo watt hours) årligt, placeret i bunden af en bakke med et bagland på 110-120 mtr.

Vindanalyser?

Citat fra investor: Vosnæsmøllerne vil producere det samme som en gennemsnitlig havvindmølle med samme effekt!

Jeg arbejder offshore i en havmøllepark, hvor den bedst producerende offshore mølle i 2020 producerede 15.348.000 Kwh.

Vinden er 10,2 sekundmeter i gns. 300 dage om året og møllerne er større end de planlagte møller ved Vosnæs.

Vi har adgang til data fra 2000 vindmøller på land og kørt vinddataanalyser på 3 sites der har tilsvarende vindmøller, som dem der påtænkes ved Vosnæs.

Den bedst producerende vindmølle producerede 7.118.000 Kwh årligt, mens de fleste ligger på 5.300.000Kwh.

Hvis politikerne bliver fodret med forkerte oplysninger, er det ikke let at tage de rigtige grønne beslutninger.

I vindmøllebranchen handler vi ud fra evidensbaserede kendsgerninger og på den måde kan vi effektivisere midlerne og indsatsen korrekt.

Hvad vi foreslår:

-At Vosnæs vindmøllerne igen tages ud af VE planen, da etableringen af kæmpevindmøller i lavvindsområder er uholdbart. Der er indkommet 236 høringssvar i høringsfasen, hvor langt hovedparten er velbeskrevne. Indstillingen er positiv overfor grøn energi men undrende overfor gevinst vs. omkostning. Projektet er ikke regnet grundigt igennem og vi er bange for at det kun er godsejeren og brandingen af Aarhus der står tilbage som vindere. Naturen må derfor betale prisen for en “Aarhushistorie” !

Vindmøller på land

Danmarks største vindmøllepark på Thorup Sletten er netop blevet erklæret ulovligt opført og dette kan have enorme konsekvenser. Højtstående socialdemokrater har i P4 udtalt at vindmøllerne skal ud på havet.

Vindmøllerne ved Vosnæs er taget ud af VE planen før og man bør nøje overveje, om man som politiker vil være med til at stemme en ny ”Aarhushistorie” igennem?

Der er valg til november i byrådet og det er en stor risiko ikke at sætte sig 110% ind i hvad etablering af kæmpevindmøller ved Vosnæs indebærer.

De Aarhusianske vælgere vil gerne grøn energi, men lad os nu gøre det rigtigt ved at lytte til dem der har forstand på etablering af vindmøller.

Med ønske om en fortsat god dialog.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.