Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Plads til alle – også til vore børn?

Artiklens øverste billede
Privatfoto

debat I Skanderborg Kommune har vi en Natur – og Miljøpolitik ”Plads til alle”, der sætter fokus på at bevare naturen, det gode miljø, rent drikkevand og med plads til friluftsliv. Mange flotte ord som vi alle kan nikke til, og betrygge os i, at vi bor i den helt rigtige kommune. Fra kommunens side bliver også arbejdet med FN’s verdensmål som ramme for indsatsen for en bæredygtig og cirkulær kommune.

Alt sammen så godt – men hvordan hænger de fine ord sammen med konkret handling når kommunen lægger op til en miljøgodkendelse med en fordoblet industriel svineproduktion i Rys baghave. Næsten alle tilflyttere forklarer valget af bopæl i Ry området med de rene søer, flotte natur, lækre skove – og i det hele tage et område vi alle kan være stolte af. Der er således tale om et bevidst tilvalg for tilflyttende familier.

Miljøforeningen Dover Sogn har den 4. maj foretræde for Skanderborg Kommunes Miljø- og Planudvalg, hvor udvidelse af svineproduktion i bynært naturområde 2-3 km øst for Ry skal diskuteres. Udgangspunktet for mødet bliver kommunens natur- og miljøpolitik, hvor vi vil appellere til, at den i praksis håndteres med omsorg.

Den planlagte udvidelse af svineproduktionen skal ske i kanten af Nygårde Skov, som mange Ry borgere kender som den uberørte og lidt vildere skov beliggende ved en af Danmarks reneste søer. Ravnsø er omkranset af skov og ikke pløjede marker, og som Jyllands dybeste sø, et dødishul fra istiden, og fisk, bundfauna og flora nyder godt af det mangfoldige liv i søen. I søen findes gedder, aborre, ål, sandart og søørred. Vi anser kommunens udkast til miljøgodkendelse som mangelfuld. Med henblik på fastlægge af dyreliv, bundfauna og flora i den nærliggende fredskov indgår biologers gennemgang af den nærliggende fredskov i oktober måned! Man behøves ikke være biolog eller forstmand for at konkludere, at den rigtige tilgang bør være i maj/juni måned, hvor livet i skoven er på sit højeste.

Et andet område er de trafikale udfordringer for de lokale veje med de mange ekstra transporter af både gylle, foder og dyr på de små veje og gennem små bebyggelser og landsbyer. Vejene er ikke bygget til industri kørsel, men er mere velegnet til at blive brugt at de mange mennesker, der bor i området. Lea Wermelin påpeger i et andet svar af 13. januar 2021, at ”Kommunalbestyrelse skal således efter ændringen af husdyrreguleringen i 2017 vurdere, om der er væsentlig påvirkning som følge af væsentligt øgede trafikale og miljømæssige gener i nærområdet og kan efter omstændigheder meddele afslag …”

Udvidelsen af svineproduktionen skal ske i et område med særlige drikkevandsinteresser (OSD), der bl.a. skal sikre at Ry borgerne har adgang til rent drikkevand. Pesticider og gylle fra alt for store svineproduktioner har i dag lukket flere vandboringer også i vores område. Det fremgår af kommuneplanen for Skanderborg Kommune at ”Byrådet ønsker også vækst i kommunen, men at den sker på et bæredygtigt grundlag i respekt for værdierne i det åbne land, som er et særkende ved kommunen” og tillige fremhæves ”beskyttelsesinteresser i forhold til natur, kulturhistorie, landskab, geologi og grundvand”

Skanderborg Kommune har fokus på opfyldelse af målet om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 gennem mange gode projekter, herunder senest en forundersøgelse om at hæve vandstanden i Illerup Ådal. Ifl. Danish Crown er CO2 udledningen 223 kg. CO2 per svin. Med udsigten til fordobling af svineproduktionen på Hårbyvej 43 og Østermarksvej 11 (900 meters afstand) øges CO2 udledningen således med 13.000 tons CO2, hvilket svarer til en CO2 udledning på niveau med indbyggere i Dover Sogn eller mere end de seneste ti års befolkningstilvækst i Ry. Hvem skal betale kompensation for denne ekstra CO2 udledning? Klimarådet forventer en afgift på 1.500 kr. per tons CO2 i 2030, der er fastsat på baggrund af samfundets udgifter hertil. Anvendes disse tal på den forventede merudledning af CO2 som følge af den planlagte udvidelse af svineproduktionen en samfundspris på ca. 20 mio. kr. årligt.

Vi ønsker ikke kun flotte ord på pair om ”Plads til alle”, men at de også tages alvorligt når en af Danmarks store svineproduktioner ønsker at fordoble produktionen i vores område. Vi er klar over de store kommercielle interesser der ligger bag ansøgning, men vi vil støtte vore byrådspolitikere i at stoppe denne negative udvikling. Jeg har talt med de fleste byrådspolitikere i Skanderborg Kommune – og jeg mangler endnu at møde en, der synes at svineprojektet er en god ide.

”Plads til alle” – det bør også gælde vore børn!

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.