Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Vi ønsker os en blandet by – også med større familieboliger

Lokalavisen bringer her et åbent brev fra borgere og organisationer i Lisbjerg til de aarhusianske byrådspolitikere

Artiklens øverste billede
Foto: Danni Paulsen

TAK! Det har vakt stor glæde i Lisbjerg, at forvaltningen i den byråds-aktuelle temaplan for arealer til boligtyper foreslår, at der reserveres arealer i Lisbjerg til parcelhusgrunde. Vi er nemlig meget optaget af at sikre, at der kommer flere familieboliger til Lisbjerg. Gerne før end senere.

Vi vil gerne give jer en kort status på byudviklingen i Lisbjerg set fra et borgerperspektiv. Suppleret med fire konkrete politiske forslag til at styrke en bæredygtig udvikling af Lisbjerg, der kan sikre diversitet i beboere og boligtyper.

Lejeboligerne skyder op af jorden – men vi mangler ejerboligerne og de større familieboliger

Vi har det godt i Lisbjerg. Vi har skov, eng og luft, samtidig med at vi bor tæt på byen. Vi er fornemt betjent af både letbane, supercykelsti og direkte adgang til motorvejsnettet. Og så har vi gode daginstitutioner, en ny-udbygget skole med lækker madordning og masser af plads til nye legekammerater de kommende år. Det vil vi gerne dele med de mange kommende nye beboere.

Det er dog med en vis bekymring, at vi følger udviklingsplanerne for Lisbjerg blive til virkelighed i disse år. På trods af en politisk ambition om at skabe en blandet by med blandet arkitektur, blandede ejerforhold og blandede beboere, er realiteten, at kommunen overvejende sælger storparceller til store byggeprojekter med masser af ensartede boligenheder. Langt de fleste bliver mindre, mellemsmå og mellemstore lejeboliger. Dertil en enkelt klynge andelsboliger i rimelig størrelse (hvor alle 44 boliger allerede er forhåndsreserveret hos sælger her 2 år inden boligerne er bygget). Men foreløbigt ingen ejerboliger og slet ingen boliger i omegnen 150-180 m2 til pladskrævende familier.

Elevtallet på Lisbjergskolen er faldende

Vi mærker, at der kommer flere børn i byens daginstitutioner. Men paradoksalt nok mærkes byudviklingen ikke på Lisbjergskolen. Tværtimod. De første af de nye boligprojekter i Lisbjerg blev realiseret i 2017 og 2018, hvor der var indflytning på de første 81 nye lejeboliger foruden en håndfuld ungdomsboliger. I samme periode er elevtallet på Lisbjergskolen dog faldet med 4,4 pct.fra 363 børn i 2015 til 347 børn i 2020. Og skolen har suspenderet ordningen om rullende indskoling, da der simpelthen ikke længere er børn nok i indskolingen, til at det giver mening.

Skolen er netop fuldt udbygget til tre spor og har masser af moderne faciliteter. Men der kan kun fyldes to klasser pr. trin i indskolingen. Børnene fra daginstitutionerne i Lisbjerg følger simpelthen ikke med over på skolen, fordi mange familier typisk flytter herfra inden skolestart.

Selvfølgelig skal der bygges tæt omkring letbanen. Vi forstår visionen om en bymidte, der giver mulighed for mange tilflyttere i gåafstand til letbane, men vi ærgrer os over manglen på større familieboliger og ejerboliger. Vi oplever nemlig hyppig fraflytning fra Lisbjerg, hvor vi må sige farvel til gode naboer igen. Det sker blandt andet, fordi boligmassen i Lisbjerg ikke er sammenhængende.

Der er boliger til singlen, parret med 1-2 helt små børn og til de ældre med nu voksne børn. Mens der er stor mangel på boliger til familierne med de større børn eller 3-4 børn. Mange vil også have en ejerbolig, og det kan de svært få i Lisbjerg.

Fire forslag til at sikre flere større familieboliger

I Lisbjerg vil vi gerne sikre størst mulig diversitet i boligudbuddet, så vi kan holde på vores nye naboer gennem hele deres livscyklus. Vi har derfor samlet fire konkrete forslag til politiske initiativer, der kan sikre flere større familieboliger og flere ejerboliger i Lisbjerg.

Ja tak til parcelhuse: Vi håber, at I politikere vil bakke op om Lisbjergs andel i den aktuelle temaplan for boligtyper med et politisk nik til muligheden for parcelhusgrunde i Lisbjerg. Det bliver formentlig et af de nemmere steder i kommunen at udlægge en klynge parcelhuse, da kommunen allerede ejer jorden, og da man aktuelt er i gang med at udbygge en større vej i den nordlige ende af Lisbjerg tæt på et af de områder, som forvaltningen peger på som potentielle arealer til fritliggende boliger.

Stil krav om familieboliger i etagebyggeri: Kommunen har mulighed for politisk at stille krav om, at en vis andel af boligerne i større boligprojekter skal være familieboliger. I Aarhus Kommune er politikken aktuelt, som vi forstår det, at man i byggerier indenfor Ringvejen kan stille krav om, at mindst 30 procent af et byggeri skal være familieboliger. Hvor familiebolig aktuelt forstås som mindst 3 værelser og mindst i omegnen af 100 kvadratmeter i størrelse. Vi foreslår, at byrådet politisk åbner op for, at et lignende krav også kan benyttes i resten af kommunen udenfor Ringvejen. Og fx. stille krav om at en andel af et nybyggeri skal bestå af endnu større familieboliger end den aktuelle regel. Når man åbner op for et meget stort - og tæt - nybyggeri udenfor Ringvejen, så er man nødt til også at have en politik for, hvilke krav der er til en familiebolig herude.

Skab rammer for at bygge blandet by: Der står masser af flotte ord om blandet by i både udviklingsplanerne for Lisbjerg, temaplanen for arealer til boligtyper og ikke mindst i C.F. Møllers nylige konceptoplæg for kommunen om den blandede by. I Lisbjerg savner vi, at Aarhus Kommune viser en konkret vej for, hvordan og hvornår den blandede by kan blive til virkelighed. Det lyder helt oplagt med konceptet for blandet by i udkanten af storbyen med ikke bare ensartet etagebyggeri og pladskrævende parcelhuse, men også med masser af boliger som rækkehuse, kædehuse og dobbelthuse, der både kan bygges tæt og med plads til individuelle ønsker, og som kan være både ejer-/leje-/andelsboliger. Men i Lisbjerg ser vi næsten udelukkende, som mange andre steder, at kapitalstærke ejendomsudviklere vil bygge så mange boliger som muligt så tæt som muligt – og at de med den lave rente endda også helst bare vil udleje boligerne. Vi håber, at Aarhus Kommune vil bidrage til at muliggøre den blandede by fx. ved at:

 • Udstykke flere grunde til mindre rækkehusprojekter, dobbelthuse og lignende med en relativt høj bebyggelsesprocent. Gerne parceller helt ned til måske bare en håndfuld boligenheder fordelt på 1.500 m2, så projekterne også bliver attraktive for fx en lokal murermester og ikke kun de store kapitalstærke investorer.
 • Styrke kommunens vejledning om mulighederne, så vi borgere fx. selv kan gå sammen om at projektere dobbelthuse og rækkehuse i lille skala.
 • Ændre retningslinjerne for forvaltningens udarbejdelse af lokalplaner i Lisbjerg, så der fx i afgrænsede områder af etape 1 kan stilles krav om en marginalt lavere bebyggelsesprocent end de aktuelle 65 pct., der vil gøre de mindre pladskrævende boligprojekter endnu mere attraktive. Hvis man i dag vil bygge et rækkehus i Lisbjergs etape 1, så skal man groft sagt bygge et 150 m2 hus på bare 231 m2, inden man indregner krav til fællesarealer. Det kunne være fint, hvis man i enkelte tilfælde kunne få lov at have bare en lille smule mere grund til boligerne i den blandede by.

Find værktøjskassen frem

I det hele taget vil vi bare opfordre jer politikere til at bede forvaltningen kigge dybt i værktøjskassen efter, hvad kommunen har af handlerum for at sikre flere større familieboliger i Lisbjerg. Det drejer sig ikke bare om parcelhusgrunde. Det er afgørende for at sikre en bæredygtig udvikling af Lisbjerg som byområde, at den blandede by ikke bliver et mål i en fjern fremtid, men at den blandede by realiseres løbende i takt med byudviklingen.Vi ser frem til at gå i dialog med jer om at skabe en endnu mere bæredygtig byudvikling i Lisbjerg.

Venlig hilsen

 • Lisbjerg Byudviklingsudvalg under LSTK Fællesråd
 • Lisbjerg Beboerforening
 • Lisbjerg Fritidsliv
 • Skolebestyrelsen, Lisbjerg Skole
 • Forældrerådet, Børnehuset Gimlehøj
 • Forældrerådet, Børnehuset Mimershøj
 • Kasper Lind Laursen, fmd. forældrerådet, Børnehuset Rønnebo
 • Lone Græsborg Honoré, pædagogisk leder, Børnehuset Rønnebo
 • Lea Frislev Olsen, dagtilbudsleder, Lisbjerg-Trige-Spørring Dagtilbud
 • Parcelhusforeningen Ved Rønnene

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.