Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Kronik: Det, corona også har givet

Corona pandemien har ramt hårdt hos mange, men det kan være værd også at reflektere over de positive ting som pandemien har bragt med sig.

Artiklens øverste billede
Trine Møller Nielsen er uddannet sygeplejerske og tidligere selvstændig. Hun er desuden byrådskandidat for Venstre. Privatfoto

I januar 2020 stod jeg efter 3,5 års uddannelse med min nyerhvervede autorisation som sygeplejerske i hånden. Et meget bevidst valg af uddannelse i en moden alder af 48 år efter nogle udfordrende år med at styre eget rejsebureau igennem en finanskrise.

Med stort mod på faget og et håb om at kunne komme til at gøre en forskel for andre mennesker, startede jeg mit første job som sygeplejerske i Fællesskabets Hus i Ry.

Malingen på væggene var knapt tørt, før vi hørte ordet corona første gang.

Med en helt ny sammensætning af både beboere og personale samlet i ét nyt hus, var der nok at tage fat i. Malingen på væggene var knapt tørt, før vi hørte ordet corona første gang. Jeg husker foråret som én lang vandring af usikkerhed samt venten og forberedelse på at ”helvede brød løs”.

Virkeligheden var dog en fredelig hverdag, kun præget af almindelig travlhed i vores fag, og med færre tilfælde af sygdom blandt såvel de ældre som personalet i forhold til normalen.

Usikkerhed og værnemidler

Usikkerheden og det at skulle ændre på arbejdsgange med isolation, værnemidler mm. var den største udfordring, samtidig med at vi stod med beboere, vi skulle lære at kende, samt arbejdsteams som skulle bygges op.

Bedst som vi forventede, at det endnu engang var usikkerheden, der ville være den værste, ramte pandemien huset med enorm kraft.

Forår blev til sommer, og mens vi åndede lettet op over at have klaret os igennem det værste smittetryk uden så meget som ét tilfælde af smitte i huset, begyndte vi at kunne se frem imod en almindelig hverdag.

I mellemtiden havde de særlige udfordringer, som pandemien havde givet vores arbejdsliv, og ikke mindst beboerne i huset og deres pårørende, gjort, at relationer og samarbejde var blevet trykprøvet i en grad, så basen var blevet yderst stabil på meget kort tid.

Den base bar os ind i efteråret, hvor jorden begyndte at ryste under os igen, og bedst som vi forventede, at det endnu engang var usikkerheden, der ville være den værste, ramte pandemien huset med enorm kraft.

Krisen rammer hårdt

Vi stod nu i en reel krisesituation på to af husets afdelinger. Ligesom med så mange andre kriser, så opleves det ofte værre udefra, da vi som stod midt i det, havde mulighed - og behov - for at handle. Det er altid meget værre ikke at kunne handle.

Og værst af alt en hel del dødsfald på meget kort tid.

Det kan være svært at forklare for dem, som ikke oplevede situationen, men man omstiller sig lynhurtigt til en anden virkelighed, som indenfor de to ramte og naturligvis isolerede afdelinger var en anden virkelighed end den, andre oplevede på den anden side af dørene.

Indenfor var virkeligheden to afdelinger, som næsten over natten blev forvandlet til intensive afdelinger med voldsomt syge beboere. Et sygehusvæsen, som holdte os ud i strakt arm. Et smittetryk som gjorde, at det stadig er en gåde, hvorfor få af os ikke blev smittet. En personalegruppe, som for hver dag blev mindre og mindre i takt med, at de positive testsvar tikkede ind hver aften. Og værst af alt en hel del dødsfald på meget kort tid.

Rykkede sammen i bussen

Men det var også en virkelighed, hvor vi rykkede sammen i bussen – både personale, beboere og pårørende. De ældre viste enorm omsorg for hinanden og skabte relationer, som ikke tidligere havde været. De pårørende lagde frustrationer omkring besøgsforbud på hylden og udtrykte både stor opbakning og empati, og personalet knoklede som aldrig før.

Jeg vil altid tænke tilbage på de måneder med en enorm respekt for det plejepersonale, som kæmpede en brav kamp hver dag. Ingen af dem havde bedt om at arbejde på en intensiv afdeling, og ingen af dem havde bedt om at blive ramt af corona, men det var ikke desto mindre det, langt de fleste måtte igennem.

På trods af at denne krise gjorde, at nogle måtte betale den absolut ultimative pris, så kommer kriser også med glæde. 

På trods af det måtte vi kæmpe for at holde de coronaramte hjemme, indtil de obligatoriske 48 timer efter sidste symptom, da de tiggede og bad om at komme på arbejde igen for at hjælpe til. Magen til ansvarlighed og omsorg skal man lede længe efter, og jeg håber inderligt, at det vil blive husket langt ud i fremtiden.

På trods af at denne krise gjorde, at nogle måtte betale den absolut ultimative pris, så kommer kriser også med glæde.

Glæden når det vender

Glæden når det vender.

Glæden da den første af vores coronaramte kolleger vendte tilbage til arbejde. Uden smags- og lugtesans, men dog ved godt mod.

Glæden den dag vi i slutningen af december sad, som så mange aftener igennem udbruddet, og ventede på testsvar fra alle beboerne. Svarene tikkede ind, og for første gang i 5 uger var alle svar negative. Det gav et sug i maven, og en enorm lettelse skyllede ind over den nu sammentømrede gruppe af beboere og personale.

Glæden ved, da jeg få dage senere - med en vis ærefrygt - tidlig morgen på selve nytårsaftensdag kunne tage imod den første leverance af vacciner.

Og ja, glæden ved at være sygeplejerske under en corona-pandemi i stedet for ejer af et rejsebureau.

Lægehuset i Ry mødte talstærkt op. De beboere, som normalt havde svært ved at komme ud af sengen om morgenen, var klar i det fineste puds. Portvin og kransekage var gjort klar i de observationsrum, hvor de ældre skulle samles efter stikket, og stemningen var på grænsen til løssluppen.

Glæden ved at have fået mulighed for at lære utrolig meget om mit fag på meget kort tid, og ved at have fået lov til at arbejde med så dedikerede kolleger.

Og ja, glæden ved at være sygeplejerske under en corona-pandemi i stedet for ejer af et rejsebureau.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.