Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hvor vildt kan det blive?

Artiklens øverste billede
Foto: Finn Frandsen // Politiken

Skanderborg Kommune har nu meldt sig ind i kampen om at blive den vildeste naturkommune, og det er virkelig glædeligt for alle os der drømmer om at naturen må få lidt mere plads end den har i dag. Konkurrencen skal medvirke til at udbrede et natursyn, hvor man kan få øjnene op for skønheden i den vilde og utæmmede natur.

Vi har megen skøn natur i Skanderborg kommune, og det værdsættes af rigtig mange borgere i kommunen. Og det skal blive dejligt at se flere blomsterstriber og vilde græsplæner til gavn for insekterne rundt omkring i kommunen.

Det er også på høje tid, at insekterne får noget positiv opmærksomhed. Mængden af insekter er gået voldsomt tilbage både i Danmark og i resten af verden i takt med den stigende industrialisering af landbruget med den intensive anvendelse af pesticider og de store arealer med ensidige afgrøder, som vi også er omgivet af her i kommunen. Så vi må som borgere gøre hvad vi kan for at forsøge at beskytte og hjælpe de insekter, der trods alt er her endnu.

For der er ude i det åbne land en virkelighed, hvor den intensive planteavl med de udstrakte hvede- og rapsmarker og de store industrialiserede svineproduktioner sætter et meget tungt aftryk på miljøet. Blomsterstriberne og de vilde græsplæner kan selvfølgelig ikke kompensere for den udvikling, der har været i gang i de seneste mange år. Men når biodiversiteten nu bliver sat på dagsordenen, og mange borgere bliver involveret i at skabe et nyt levegrundlag for insekterne rundt omkring i haverne, kan det forhåbentlig være med til at skabe en opmærksomhed omkring den massive naturbelastning, som industrialiseringen af landbruget har ført med sig.

Naturen i det åbne land er under et hårdt pres, og det er særdeles begrænset hvor meget naturlig vildskab, der er plads til under de nuværende vilkår for landbrugsdrift, hvor den industrielle svineproduktion dominerer landskaberne og miljøet. Men vi håber i Miljøforeningen Dover Sogn virkelig, at alle initiativer til gavn for biodiversiteten også vil blive til gavn for natur og miljø ude på landet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.