Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Stop planlægning af store markbaserede solcelleanlæg

Artiklens øverste billede
Drop de store solcelleanlæg i naturen - lyder opfordringen til kommunalpolitikerne i Norddjurs. Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Debat Åbent brev til medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs:

For et år siden opdagede en vågen borger, at Norddjurs Kommune havde givet grønt lys til at planlægge et kæmpe solcelleanlæg på 191 ha. rundt omkring landsbyen Ålsrode. Borgergruppen ” Solcellepark Kejsegården-nej tak” reagerede prompte og indsamlede 265 protest underskrifter, som blev afleveret til borgmester Jan Petersen.

Siden har vi indhentet megen viden og information, som vi nu gerne vil dele med jer.

Vores gruppe efterlyste fra første færd, at Norddjurs Kommune foretog en samlet planlægning af, hvor megen solenergi man vil have, hvordan fordelingen skal være mellem sol og vind og hvor anlæggene skal ligge. Staten havde sendt opgaven ud til kommunerne, som i mange tilfælde slet ikke magtede opgaven.

I Norddjurs Kommune illustreres dette tydeligt, da de udmelder, at de ikke har kapacitet til at behandle mere end de første fem ansøgninger, som ikke nødvendigvis er de bedst placerede.

Det ser nu ud til, at Christiansborg endelig rører på sig med hensyn til at gå ind i en overordnet planlægning og lovgivning på området.

Lige nu står man med ansøgninger på 24.000 ha., svarende til et areal på størrelse med Møn, og Rasmus Helveg Petersen, formand for Klima, Energi - og Forsyningsudvalget har indkaldt de berørte ministre til møde med henblik på at finde ud af, hvorfor den folkelige opbakning til den grønne omstilling smuldrer.

»Der bliver skudt fra hoften ude i kommunerne, afhængigt af hvor der er kapital og en jordejer, som gerne vil have en solcellefarm. Der mangler en overordnet planlægning,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Det er også det, vi oplever i Norddjurs Kommune. I DR P4 27. april udtaler formand for Teknik og Miljøudvalget, Jens Meilvang (LA) citat: »Vi handler i blinde, vi ved ikke, om vi får for få eller for mange solcelleparker. Vi har ikke overblikket, heller ikke over afsætningsmuligheder for strømmen. Vi mangler lovgivning på området.«

Vores opfordring til KB medlemmerne i Norddjurs Kommune er: Tag en time-out!

Det har man gjort i Esbjerg Kommune, hvor S og V samt forvaltningen sammen er blevet enige om helt at droppe markbaserede anlæg. Man ønsker at lægge solcellerne ind til byerne, i industriområderne og op på store tage. Således produceres strømmen der, hvor den forbruges, og ikke mindst der hvor transmissionsnettet er udbygget.

Nordfyns Kommune med et V-flertal har netop valgt at tage en time-out for at afvente en overordnet planlægning.

Vores opfordring går derfor på: Drop de markbaserede solcelleanlæg. De ødelægger de smukke, åbne kulturlandskaber, de ødelægger naturen og levevilkårene for os, som bor her.

Markbaserede anlæg ligger oftest langt væk fra transmissionsnettet og forbrugerne. Det er Energinet. dk, altså statens opgave, at udbygge nettets kapacitet til at aftage al denne strøm. Dette betyder milliardinvesteringer, og disse udgifter bliver selvfølgelig tørret af på forbrugerne i form af afgiftsstigninger på strøm. Mange steder tager det fem år at udbygge elnettet, i visse områder op til 10 år.

Det er således, at i det øjeblik anlæggene er banket i jorden og klar til produktion, skal opstiller kompenseres økonomisk indtil Energinet har udbygget transmissionsanlægget.

Det vigtigste for Danmark i den grønne omstilling er at bruge de enorme summer, det vil koste, på en klog og demokratisk måde. Det kræver befolkningens opbakning, det kræver planlægning af energipolitikken og et opgør med tilfældige lodsejeres og energiselskabers privatøkonomiske interesser.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.