Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Værdig hjemmepleje - drømmen kan gå i opfyldelse

Artiklens øverste billede
Jan Fischer, byrådsmedlem. Foto: Lars Norman Thomsen

I Budget 2020 fik vi lagt 0,5 mio. kroner ind til hjemmeplejen som skal bruges til at gøre deres arbejdsdag bedre. Vi ønskede, at selvstyring skulle ind i deres arbejdsdag.

Samtidig søgte Sundhed & Omsorg om midler til et projekt, der handler om værdig hjemmepleje. Det blev beskrevet så godt, at vi fra Staten har fået tildelt 11 mio. kroner til projekt: ’Værdig hjemmepleje i Syddjurs’.

Formålet med projektet er at udvikle en ældrepleje, hvor den enkelte borger med et behov for hjælp føler sig set og oplever at blive mødt med nærvær og den omsorg, som han eller hun har brug for. Syddjurs Kommune forslår et projekt, hvor rammerne nytænkes og medarbejdernes faglighed bringes mere i spil.

Projektet tager udgangspunkt i den model, som Hollandske Buurtzorg har udviklet, og som i dag er banebrydende inden for en værdig, kvalitetshjemmepleje. Ikke at forstå at det skal være som i Holland, vi skal tænke den ind i vores eget regi.

I projektet er der 3 omdrejningspunkter.

1. Fleksibel tilrettelæggelse af ældreplejen centreret om borgernes behov.

2. Et styrket, sundhedsfagligt fokus i ældreplejen.

3. Mere tid til borgeren gennem automatisering af administrative arbejdsgange.

Det er det største beløb der nogensinde er givet til Syddjurs. Andre kommuner fik også del i de 225 mio. kroner, der var i puljen.

Hvad så nu?

I Sundhed & Omsorg er vi i gang med vores dygtige chefer – ledere – og medarbejdere, nu har vi muligheden for at komme i dybden sammen med de fagligt dygtige personer, der skal med i dette projekt.

I SÆ-udvalget er vi temmelig begejstret. Vi kan faktisk ikke få armene ned. SÆ følger dette projekt 100 procent og får løbende evalueringer på, hvor langt man er. Samtidig er vi selvfølgelig med til at blive hørt og kommer med gode forslag.

Det er en kulturændring, der skal til, hvis dette skal lykkes

Jan Fischer

Vi har nu muligheden for at ændre, det vi gør, til noget der er bedre, hvor medarbejdere, ledere mv. går i dybden med andre muligheder og får hjælp af fagligt dygtige personer. Hver en sten blive vendt. Der skal snakkes om, hvordan vi sammen kan løfte dette til den bedste og mest værdige hjemmepleje.

Det er en kulturændring, der skal til, hvis dette skal lykkes. Personalet har skreget på dette i årevis, ledere har bedt om bedre normeringer, flere penge til området. Nu har vi det der skal til for, at det kan lykkes.

Hjemmeplejen skal ændres, det kan der vist ikke være tvivl om. Det er svært at få kvalificeret arbejdskraft. Dem vi har er de bedste, de knokler hver dag uden dem var vi bestemt ilde stedt. Vi skal tænke os godt om og gøre det rigtige, det kan være guld værd i den sidste ende.

Mange mennesker er med i dette projekt, arbejdet er i gang, og når det engang om et år skal fremlægges, er jeg sikker på, at Syddjurs nu har en ny mulighed for, at hjemmeplejen er den bedste i Syddjurs. Ja, det er store ord, jeg lægger i min mund, men det forventer jeg af alle de kompetente personer, der er med i dette, de skal vise, at de kan samarbejde, en ny kultur kommer til - ja, det er svært, men vi kan godt ved at samarbejde og lytte til hinanden.

  • Tænk, hvis det var sådan: Faste Teams på 10-15 personer, der selv styrer deres arbejdsdag - også under sygdom – ferie m.m - og har ansvaret for 40-50 ældre borgere. At de er med til at ansætte nye kolleger, og de samme medarbejdere, der kommer hver dag til borgeren. Tænk om økonomien nu er bedre, flere penge er tilført, ingen skal løbe på deres arbejdsplads for at kunne pleje vores ældre borgere, der skal være den tid til arbejdet som det kræves.
  • Tænk, at der nu er mindre dokumentation, og tiden bruges på borgeren.
  • Tænk, at der nu er tid til en snak og måske en kop kaffe.
  • Tænk, at der nu er styr på dagligdagen med glade borgere og tilfredse medarbejdere.
  • Tænk, at kulturændringen er lykkedes.
  • Tænk, at der var stor søgning af medarbejdere til hjemmeplejen i Syddjurs.

Man har lov til at drømme, men drømmen kan gå i opfyldelse.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.