Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Fløjteordning - Regeringen viser rettidig omhu

Artiklens øverste billede
Foto: Lars Norman Thomsen

»For nylig har man i Ebeltoft Folketidende og Adresseavisen kunne læse at Enhedslistens ene medlem og Dansk Folkeparti, ligeledes repræsenteret med et medlem i byrådet ønsker indførelse af en whistleblower-ordning. De to medlemmer udtaler at denne ordning skal være med til at sikre at retssikkerheden overholdes, og at kommunens medarbejdere trygt kan indberette overtrædelser af gældende regler i kommunen.

Jeg kan med glæde meddele de to medlemmer af byrådet, at de nu får uventet hjælp fra EU, selvom hverken Enhedslisten eller Dansk Folkeparti er tilhængere af EU. EU har nemlig besluttet, at alle medlemslande skal sørge for, at der bliver indført whistleblowerordninger, så ansatte kan gøre deres arbejdsplads opmærksom på ulovligheder om alt fra hvidvask, urent trav i udbud og problemer med databeskyttelse uden at frygte for jobbet.

Heldigvis har S-regeringen med rettidig omhu foreslået, at whistleblowerordningerne også skal håndtere og beskytte ansatte, der råber op om overtrædelser af dansk lovgivning

Linda Brask

EU har kun besluttet, at landene skal sørge for, at der kan blive whistleblower om overtrædelser af dele af EU-retten, som det hedder i direktivet. Heldigvis har S-regeringen med rettidig omhu foreslået, at whistleblowerordningerne også skal håndtere og beskytte ansatte, der råber op om overtrædelser af dansk lovgivning.

S-regeringen har netop fremsat det forslag, der skal sørge for, at EU’s krav om whistleblowerordninger bliver til dansk lov. Og her er regeringen gået skridtet videre, end EU egentlig kræver. Når året er omme, skal alle kommunalt ansatte have mulighed for billedligt talt at blæse i fløjten. Senest den 17. december skal både private og offentlige arbejdsgivere med mere end 50 ansatte oprette en whistleblowerordning.

Jeg er rigtig glad for at S-regeringen har stillet dette forslag og vil gøre det til dansk lov. Uanset om vi så alle tror på det bedste om andre mennesker, er der både på offentlige og private arbejdspladser brodne kar. Dem får vi nu mulighed for at komme til livs.«

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.