Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Så er det nu, vi fikser fritidspasset

Artiklens øverste billede
Søren Lahn Sloth. Pressefoto

Mærk jer datoen 2. juni, for da sker det. Måske.

Den 2. juni er dagen, hvor Kultur- og Fritidsudvalget skal diskutere ændringer af fritidspasordningen. Sagt lidt kort, så er fritidspasordningen et forsøg på at hjælpe sårbare børn og unge med at deltage i fritidsaktiviteter på lige fod med alle andre. Mange kommuner har sådan en ordning, men måden de fungerer på er vidt forskellige. Den ordning, vi har i Favrskov, virker desværre dårligt. På trods af at der kun gives 1-3 afslag årligt, har ordningen store summer til overs, fordi:

1. Dem, der har brug for hjælpen, ikke kan søge den

2. Dem, der får hjælpen, har brug for mere hjælp end kun kontingentstøtte

Forestil dig at din familie af en eller anden grund har et sårbart barn, der har brug for hjælp til at komme afsted til en fritidsaktivitet. Det kan være økonomiske årsager. Måske har I simpelthen ikke penge tilovers overhovedet. Det kan også være sociale årsager. Nogle gange er det begge dele.

Det er ikke små mængder frustration, du kommer til at opleve, når du finder ud af, at du ikke kan søge fritidspasset selv. Man kan nemlig kun søge fritidspasset til nogen, man kender, men ikke er i familie med.

Det er måske en relativt lille forhindring, men det er en unødvendig forhindring som ikke tjener andet formål end at få færre til at søge. I Aarhus Kommune får familier, der af økonomiske årsager får tildelt friplads til dagtilbud, automatisk tildelt et fritidspas. Hvorfor skal det være sværere i Favrskov?

Det er kun cirka en tredjedel af tildelte fritidspas i Favrskov, der bliver brugt. Forvaltningen fortæller selv, at der er to primære årsager. Mange sårbare børn har brug for mere end bare økonomisk hjælp. De har brug for hjælp med at finde en fritidsaktivitet og brug for hjælp med det praktiske omkring at komme afsted. Dernæst er der en sprogbarriere hos de cirka 50 procent af modtagerne, som har udenlandsk baggrund. Det er så ærgerligt, for kan I forestille jer noget, der giver en bedre integration af børn og unge med udenlandsk baggrund, end at få dem afsted hver uge til en fritidsinteresse med en masse etnisk danske børn? Det kan jeg ikke.

Som musikskolelærer har jeg arbejdet med mange sårbare børn. Jeg er slet ikke overrasket over, at økonomisk hjælp ikke er nok. Det er en meget snæversynet måde at se det på. I mange andre kommuner har man en fritidsvejleder, der hjælper med at få de børn og unge, der har et fritidspas, godt i gang med en fritidsaktivitet, der passer godt til dem.

Jeg vil gerne minde Kultur- og Fritidsudvalget om, at jeg og resten af SF-Favrskov længe har forsøgt at få ændret ordningen. Vi kommer til at følge spændt med, når I behandler sagen den 2. juni.

Ansæt en fritidsvejleder.

Gør det muligt selv at søge om fritidspasset.

Fjern eller løft beløbsgrænsen på 1000 kroner om året.

Så kan vi få et mangfoldigt fritidsliv for alle.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.