Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Hvis ikke krise, så lukkethed og sparekniv fordi I kan?

Enhedslistens Thake Fogh Cordt giver svar tilbage til socialdemokratiets Niels Flade Nielsen, der havde svaret på Cordts oprindelige debatindlæg

Artiklens øverste billede
Thake Fogh Cordt. Pressefoto

Jeg vil da netop opfordre Niels Flade Nielsen til at spørge sin kone om, hvad hun ønsker sig, hvis privatøkonomien er presset... Det lader til at være socialdemokratisk hjerteblod at centralisere beslutningsprocessen, når der er udfordringer. Det er da netop, når der er problemer, at der er brug for friske perspektiver, brug for at udvide den demokratiske dialog og skabe rum til inddragelse, så sparekniven ikke svinges af autopiloten.

Er det med inspiration fra Mette Frederiksen, at man lokalt nu vælger at køre en mere lukket proces, og kalder det for rettidig omhu?

Som der gøres opmærksom på, er det en landsdækkende trend, at der er stigende udgifter til handicap, psykiatri og sårbare børn og unge. Det er ikke en ny trend, men en udvikling der har stået på ganske længe. Udgifterne har på områderne været støt stigende siden 2017. Sårbare børn og unge havde udgifter i 2019 på 127 millioner kroner. I efteråret 2020 laves et budget 2021 på 126 millioner kroner og nu et halvt år senere arbejdes med en forventet udgift på knap 135 millioner kroner i 2021 (Regnskab 2020 = cirka 137 millioner kroner).

Imens man får sig et lille glas til nyheden om, at Favrskov er Danmarks 2. bedste kommune, så skrues der med den anden hånd op for sparekataloget overfor kommunens svageste. Besparelser der sammenlignes med gaver til konen? Psykologhjælp til sårbare børn og unge, unødvendigt flødeskum? Er det sådan, skolerne oplever den socialfaglige indsats mod begyndende mistrivsel hos børn, hvor i nu vil skære 1,2 millioner kroner om året? Hvordan hænger det sammen med den nye inklusionspolitik? Tænker man alvorligt at det er billigere at skære i denne forebyggende indsats? Der er foreløbigt lagt op til at skære 9,3 millioner kroner om året på de ramte områder.

Når der er så markante problemer med at få enderne i til at mødes, at man begrænser den demokratiske proces og fokuserer stift på at lade jurister og konsulenter bortskære faglig kompetence og forebyggende indsatser, så er der i den grad brug for lige at stoppe op, lægge kortene frem, inddrage flere og give tid til en mere dybdegående proces – i stedet laver man en Mette F?

Dette er IKKE en ny udfordring, rettidig omhu havde været at starte en åben proces langt tidligere, så der kunne findes langsigtede løsninger!

Få nu åbnet op. Forlæng budgetprocessen og få lavet et udvidet forløb på de ramte områder. Insister på dialog med de ramte, med pårørende, med kompetencer uden for kommunen, og inviter borgere i almindelighed ind i processen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.