Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Mindet 6 bliver kun ikon for en forfejlet byudvikling

Artiklens øverste billede
Mindet 6. C.F. Møller Architects

Mindet 6 bliver et ikon for Aarhus. Sådan skriver byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V) i Lokalavisen Aarhus i et debatindlæg.

Det kan godt være, at Mindet 6 bliver ikon, men det bliver et ikon for den forfejlet byudvikling, som Aarhus gennemgår i disse år. Gert Bjerregaard har tydeligvis ikke forstået, at modstanden ikke skyldes følelser og nostalgi, men i høj grad de store visuelle fordringer, som de meget høje bygninger vil skabe. For når man bygger meget høje bygninger, som tilmed ikke arkitektonisk spiller sammen med byens historie, skabes et byrum, som ødelægger den aarhusianske identitet. Et byrum, hvor Mindet 6 med en højde på 150 meter vil skabe skygger og mindre udsigt på land og vandet og dominerer bybilledet ganske markant.


Og når Gert Bjerregaard skriver om, at Mindet 6 indfrier et ønske og behov, så må jeg spørge, hvor det ønske kommer fra? Er en udvikling med flere og flere høje glaspaladser og betonjungler nogen som befolkning i Aarhus ønsker? Ikke mig bekendt. Tværtimod udrykker rigtigt mange aarhusianere deres utilfredshed med den byudvikling, som Aarhus gennemgår i disse år.

Jeg er helt enig med Gert Bjerregaard i, at Aarhus ikke skal stå stille og være stationær. Men ambitionen bør ikke være en dårlig kopi af verdens storbyer. I stedet skal vi droppe mindreværdskomplekserne og være stolte over vores historie og identitet som aarhusianere og bysamfund. Hvis Aarhus gør som mange storbyer bliver Aarhus bare endnu en by, uden det som gør byen unik. Vi kan nemlig godt skabe en byudvikling og bygge nutidigt, samtidig med at vi understøtter byens sjæl og historie. For eksempel kan man genopføre/restaurere historiske bygninger med et moderne tvist, som både kigger tilbage og fremad. Det vil fortælle omverden, at vi ved, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Og det vil give Aarhus sin rette identitet, sjæl og stemning både for os aarhusianere og turister.

Derudover bør et vigtigt fokus i udviklingen af Aarhus være en byplanlægningen er at skabe mere luft og plads til børn, unge og voksne med et mere spirende byliv. Ikke en fortsat udvikling, hvor der presses flere og flere kvadratmeter ind i bymidten gennem den voldsomme by-fortætning, der foregår. En byfortætning, der tilmed bygger højere end det eksisterende byggeri. En politik, der indskrænker pladsen og giver mindre luft og lys i Aarhus by. En politik, der øger biltrafikken og giver mindre plads til mennesker og grønne oaser.

Jeg mener, det er afgørende for fremtiden i Aarhus, at der bliver lavet en klar plan for byens udvikling. En plan, der inddrager borgerne ordentligt, og som giver plads og luft til mennesker, byliv og grønne oaser, samt bygninger, der spiller sammen med den aarhusianske historie og identitet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.