Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

'En kommune hvor alle er med'

Artiklens øverste billede
Når politikerne har valgt sloganet ’En kommune, hvor alle er med’, så ville det være klogt af dem at stille spørgsmålet, om alle nu også er med, eller om der er nogen, der ikke kommer helt med, mener debattøren. Arkivfoto

Skanderborg kommune er en god kommune, der er en skøn natur, infrastrukturen kan ikke være bedre, man kan komme til Aarhus, Horsens og Silkeborg med tog eller bus eller på motorvejen. Der er mange virksomheder og derved mange jobs, flere idrætsaktiviteter, kulturen har det også godt, der er i det hele taget mange aktiviteter i kommunen. Og oven i købet er der mange frivillige til at hjælpe med de mange aktiviteter.

Hvad kan man næsten forlange mere ?

Når kommunen skal forhandle årets budget, som altid er et puslespil, har man det indtryk, at de tænker, hvordan skal vi få det til at hænge sammen, der er mange udgifter, men heldigvis også mange indtægter.

Men ’En kommune hvor alle er med’ er et godt udsagn, men hvordan kommer alle med, er der nogen der ikke kommer helt med ?

Der sidder nogle borgere rundt i kommunen, der er afhængige af, at der kommer nogle og hjælper dem i det daglige, som kan være sårbare, ensomme. Kommer de med ?

Når kommunen laver deres budget, kan politikerne nemt lave en genistreg, ’grønthøster metoden’ hvor der skal spares et vist antal procenter i ældreplejen. Det er nemt for politikerne, men måske ikke for administrationen.

Hvad betyder det for den enkelte borger? Ja, det betyder for hjemmeplejen, at den tid der er visiteret bliver nedsat, så i stedet for en ½ times personlig pleje, bliver nedsat til måske 25 minutter, eller mindre - kommer de med ?

Jeg mener, at procentuel besparelse er uforenelig med kravet i Servicelovens bestemmelser om, at der skal ske en individuel vurdering af den ydelse den enkelte borger er visiteret til, på grundlag af byrådets godkendte kvalitetsstandarder.

Der bliver ikke tid til at spørge ’hvordan går det, har du det godt’ måske over en lille kop kaffe.

Men er det kun borgeren, der bliver ramt ?

Nej, den ansatte bliver frustreret over ikke at kunne gøre sit arbejde ordentligt.

Skanderborg kommune har som mange andre kommuner svært ved at få ansat personale til ældreplejen, så når der skæres ned, rammer det også de ansatte, der udfører et fantastisk godt stykke arbejde. Det hele bider sig selv i halen.

Så måske er det ikke en god løsning med grønthøster metoden. Nu er budget 2022 forhandlingerne begyndt, så håber jeg, de husker ovennævnte.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen