Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Lad de unge gå på det lokale gymnasium

Artiklens øverste billede
Thomas Cordtz (C).

De lokale unge, der ønsker at gå på gymnasium i Skanderborg, skal selvfølgelig også have lov til det. Derfor glædede det mig, at Jørgen Nørby (V) og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i marts lovede at finde en løsning, hvis det skulle vise sig, at det ikke var muligt at optage alle de lokale unge, der havde gymnasiet som deres 1. prioritet.

Udfaldet kender vi nu. Otte elever får ikke deres ønsker opfyldt, og der findes ikke en løsning, trods løfter om det modsatte. At man ikke kan udvise fleksibilitet over for så lille en gruppe i år og få kabalen til at gå op er i mine øjne uforståeligt.

Hele miseren bunder i, at regionen flere gange har underestimeret, hvor mange der søger Skanderborg som første prioritet. Dermed oprettes der for få klasser. Det kunne løses ved at hæve antallet, men her kæmpes en kamp af enkelte regionsrådspolitikere og gymnasiet i Viby for, at det ikke sker. Et af argumenterne er, at det vil gøre indhug i Viby Gymnasiums elevgrundlag. Samtidig er forhåbningen, at unge fra Skanderborg – såfremt de fordeles på netop Viby Gymnasium eller fx Aarhus Gymnasium – kan medvirke til at løse de problemer, man har her med elevfordeling og med at tiltrække unge nok.

Men hvorfor unge fra Skanderborg Kommune skal løse problemer med optag og elevfordeling i Aarhus er en gåde. Taktikken lykkes i øvrigt heller ikke. For ikke en af de otte kommer til at gå på Viby Gymnasium. Som det fremgik af pressens dækning af sagen er seks optaget på Silkeborg Gymnasium, én er optaget på en htx-uddannelse og én er optaget på Aarhus Gymnasium.

At man af princip ønsker en mere blandet elevsammensætninger på nogle Aarhus’ mindre søgte gymnasier er forståeligt. Men det er et lokalt anliggende i Aarhus. I stedet kunne man begynde med at se nærmere på det forhold, at de fleste unge i Viby-området søger andre gymnasier, end deres eget. Mon ikke der er en årsag eller to til det, som bedst løses i Aarhus!

Det er urimeligt, at vi år efter år skal kæmpe samme kamp for, at de unge kan få lov at gå på deres lokale gymnasium. Vi skal have ro på området og langsigtede løsninger, så vi ikke hvert forår skal stå igennem samme ballade. Jeg er derfor i tæt kontakt vores ordførere om sagen, og det bliver jeg ved med at være, ind til der findes en ordentlig løsning.

Men hvor er det dog trist for de otte, der ikke fik plads i år. Tænk hvis Kühnau og co. ville finde en løsning. De ville blive otte unge menneskers superhelte – just for one day!

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.