Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Bedre sent end aldrig

Artiklens øverste billede
Mads Nikolajsen.

Genbrug er godt – sortering og biodiesel er ekstra godt.

Djursland er bagud i forhold til mange andre områder, og jeg møder ofte undren over den begrænsede sortering her hos os fra folk fra kommuner, der gør mere ud af det.  

Mads Nikolajsen

I en uskøn kombination af LA-synspunkter og af vinklinger som Reno Djurs-chef og bestyrelsesformand gør direktør Morten Therkildsen og Jens Meilvang i Lokalavisen 26. maj et stort nummer ud af, at fremtidens affaldsindsamling koster mere end regeringen sagde, og at den sker senere, end den fastsatte frist.

Jeg mener ”bedre sent end aldrig”, især når indsamling af husholdningsaffald bliver klart forbedret. Djursland er bagud i forhold til mange andre områder, og jeg møder ofte undren over den begrænsede sortering her hos os fra folk fra kommuner, der gør mere ud af det.

Nu er Reno Djurs og landets øvrige affaldsselskaber heldigvis påbudt at sortere i ti fraktioner. De skal hos os fra senest 2023 indsamles i tre spande per husstand.

Det bliver i et samarbejde med en række andre østjyske kommuner. Sådan at vi kan gøre udbud og dermed forbrugerpris billigere, end ved at stå alene. Og uden at Djursland køres over af andre kommuner og interesser. Det indgår i samarbejdsaftalen med Aarhus, Skanderborg, Odder og Favrskov, at hvert selskab kan vælge nogle varianter lokalt.

Det betyder, at vi for Reno Djurs vedkommende også laver grundig affaldssortering i ferieområderne, men også giver turistfolket nogle varianter at vælge imellem. Der skal også laves et særligt udredningsarbejde for Anholt. Øen er undtaget for 10-fraktions reglen. Anholt har begrænsninger med plads og transport, men Anholt har også særlige muligheder når det gælder turisterne. Fordi de stort set alle kommer via havnen og øen er så overskuelig.

Vi har også valgt, at de skraldebiler, der skal samle ind skal køre på bæredygtigt brændsel og de deres lift og komprimator skal drives med el.

De firmaer, som giver tilbud til affaldsindsamling, skal levere køretøjer, der kører på HVO-biodiesel. El-lastbiler vil få problemer med opladning i landdistrikterne. Men til indsamling i Grenaa, Ebeltoft og Hornslet er der chance for at opladning kan fungere. Derfor kan der gives tilbud om el-køretøjer som option ud over HVO-diesel ved indsamling i Djurslands tre største byer.
Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.